Δημόσια ΥγείαΆσκηση ετοιμότητας για βιολογική απειλή στο Παπαγεωργίου

Άσκηση ετοιμότητας για βιολογική απειλή στο Παπαγεωργίου

- Advertisement -

Άσκηση για τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε περίπτωση βιολογικής απειλής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.

Άσκηση για τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε περίπτωση βιολογικής απειλής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η άσκηση περιλάμβανε την εκκένωση τμήματος νοσηλείας ασθενών, καθώς και τη μεταφορά, απομίανση και υγειονομική διαχείριση ασθενών οι οποίοι εκτέθηκαν σε πιθανό βιολογικό παράγοντα και συγκεκριμένα σε βάκιλο άνθρακα, μετά από διάνοιξη ύποπτου πακέτου με λευκή σκόνη.

Στόχος ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού στα επιχειρησιακά σχέδια, η εμπέδωση των ρόλων δράσης σε έκτακτα περιστατικά και η αύξηση του βαθμού συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Το σενάριο της άσκησης

Σύμφωνα με το σενάριο, στο Νοσοκομείο σήμανε συναγερμός, όταν ασθενής που νοσηλευόταν σε θάλαμο της Βραχείας Νοσηλείας άνοιξε κουτί άγνωστης προέλευσης και άγγιξε τη λευκή σκόνη που περιείχε. Έντρομος, ενημέρωσε το προσωπικό. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός διαχείρισης βιολογικού περιστατικού, αναγνωρίστηκε ο πιθανός κίνδυνος και ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του.

«Τα αντανακλαστικά του Νοσοκομείου ήταν άμεσα. Ειδοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, στήθηκε Επιχειρησιακό Κέντρο και σήμανε κόκκινος συναγερμός ώστε να καταφτάσει όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό. Παράλληλα, βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου ‘’Περσέας’’ ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς και ζητήσαμε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ και του ΕΟΔΥ.

Προχωρήσαμε σε αποκλεισμό, σφράγιση του χώρου και απομόνωση του συστήματος κλιματισμού στο χώρο διασποράς της ουσίας, ως πρώτα βήματα περιορισμού του κινδύνου», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου και Επικεφαλής της άσκησης, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης. Ακολούθησε εκκένωση του χώρου και των όμορων τμημάτων. Ειδική ομάδα της 2ης ΕΜΑΚ ανέλαβε την ανίχνευση της ύποπτης ουσίας και την περισυλλογή του ύποπτου υλικού. Στη σκηνή καταγραφής και διαλογής μεταφέρθηκαν 8 ασθενείς και 3 γιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργήθηκε γραμμή απολύμανσης, έγινε απομίανση όλων των εκτεθειμένων και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση. Η επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού βασίστηκε στη χρήση ασυρμάτων και σε ανθρώπους αγγελιοφόρους, καθώς βάσει σεναρίου δεν υπήρξε δυνατότητα χρήσης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Η άσκηση έγινε υπό την εποπτεία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και με την υποστήριξη της 2ης ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, του ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θετική η αποτίμηση

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον σχεδιασμό και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού λειτούργησαν στο χώρο καταυλισμού, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και σκηνές έξω από το κτήριο για τη διαχείριση του συμβάντος.

«Ενεργοποιήθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε, καθώς υπάρχει διαρκής εκπαίδευση και ετοιμότητα του προσωπικού. Αποδείξαμε ότι το Νοσοκομείο μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες και να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του», τόνισε ο Πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ελέγχθηκαν ο βαθμός και ο χρόνος ανταπόκρισης της υγειονομικής μονάδας, η ασφάλεια του χώρου, των ασθενών και του προσωπικού, καθώς και η αποτελεσματικότητα της διαλογής και διαχείρισης των μη μολυσμένων ασθενών. Επιπλέον, ελέγχθηκε η δυνατότητα για παροχή ιατρικής φροντίδας σε ασθενή με πιθανή έκθεση σε βιολογικό παράγοντα αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και του προσωπικού.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση, τονίζοντας ότι μέσω της κινητοποίησης αυτής ελέγχθηκε η υπηρεσιακή ετοιμότητα του προσωπικού σε έκτακτο γεγονός αλλά και η διυπηρεσιακή συνεργασία, με στόχο να λειτουργήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η αλυσίδα διάσωσης, στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς, και να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ