Δημόσια ΥγείαΑσφαλής η χορήγηση της τρίτης δόσης mRNA εμβολίου και αντιγριπικού

Ασφαλής η χορήγηση της τρίτης δόσης mRNA εμβολίου και αντιγριπικού

- Advertisement -

Με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μπορούν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών να εμβολιαστούν ταυτόχρονα τόσο με την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού όσο και κατά της γρίπης.

Με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μπορούν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών να εμβολιαστούν ταυτόχρονα τόσο με την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού όσο και κατά της γρίπης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αυτό δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές της Sanofi Pasteur από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 306 ανθρώπους (εμβολιασμένους ήδη με δύο δόσεις κατά του κορωνοϊού, με τη δεύτερη να έχει γίνει τουλάχιστον πέντε μήνες πριν), οι οποίοι το 2021 χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η μία έκανε το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο υψηλής δοσολογίας Fluzone της Sanofi, η δεύτερη το εμβόλιο Covid-19 της Moderna (ενισχυτική δόση) και η τρίτη ομάδα έκανε ταυτόχρονα και τα δύο εμβόλια (αντιγριπικό και τρίτη δόση κατά κορωνοϊού).

Δείγματα αίματος ελήφθησαν από όλους τους συμμετέχοντες τόσο πριν τον εμβολιασμό τους όσο και 21 μέρες μετά.

Διαπιστώθηκε ότι η ταυτόχρονη χορήγηση των δύο εμβολίων δεν επηρέασε την κατοπινή ανοσιακή απόκριση, καθώς όσοι είχαν κάνει μαζί τα δύο εμβόλια, δημιούργησαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνους που είχαν κάνει ξεχωριστά το κάθε εμβόλιο. Επίσης, δεν διαπιστώθηκαν θέματα ασφάλειας και σοβαρές παρενέργειες στους ταυτόχρονα εμβολιασμένους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ