Αξίζει να δειςΑποζημιώσεις εκατ. για ιατρικά λάθη και ξεχασμένες βελόνες σε ασθενείς

Αποζημιώσεις εκατ. για ιατρικά λάθη και ξεχασμένες βελόνες σε ασθενείς

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Το αστρονομικό ποσό, των 25,3 εκατομμυρίων λιρών, έχει δαπανήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) τα τελευταία πέντε χρόνια, σε αποζημιώσεις και νομικά έξοδα, για ιατρικά λάθη και περιπτώσεις ασθενών που βγήκαν από το χειρουργείο με «ξεχασμένα» αντικείμενα στον οργανισμό τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με στοιχεία της HuffPost UK, τα κρούσματα προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς υπολογίζονται σε δύο ασθενείς την εβδομάδα. Συνολικά, 668 περιπτώσεις έχει αποζημιώσει το βρετανικό σύστημα NHS από το 2013. Το ποσό αποζημιώσεων ανέρχεται στα 23,4 εκατομμύρια λίρες για τα ιατρικά λάθη.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα αντικείμενα που οι γιατροί έχουν «ξεχάσει» μέσα στους ασθενείς, ποικίλουν. Δειγματοληπτικά, γίνεται λόγος για βελόνες και μπατονέτες, βίδες και κομμάτια από τρυπάνια χειρουργικών εργαλείων διαφόρων τύπων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εγχείρησης σκωληκοειδίτιδας, όπου οι γιατροί μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου, συνειδητοποίησαν πως είχαν «ξεχάσει» λαβίδα 8 ιντσών μέσα στον ασθενή. Το περιστατικό ανακαλύφθηκε από τύχη, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, σε προγραμματισμένη ακτινολογική εξέταση.

Πραγματικά περιστατικά

Σύμφωνα με τον Peter Walsh, εκπρόσωπο της Action Against Medical Accidents (Δράση Ενάντια στα Ιατρικά Ατυχήματα), δυστυχώς, οι πραγματικοί αριθμοί των περιστατικών δεν επιβεβαιώνονται ποτέ, καθώς πολλοί ασθενείς δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία.

«Όλοι γνωρίζουμε την πολυπλοκότητα μιας σειράς διαδικασιών στην υγειονομική περίθαλψη και πως τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Όμως οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούν απλές διαδικασίες που πρέπει να αποφεύγουμε. Όταν ξένα αντικείμενα εισέρχονται στο σώμα του ασθενούς, θα πρέπει να καταμετρώνται στη διαδικασία εισόδου και εξόδου» όπως τονίζει ο Peter Walsh.

Έκθεση του βρετανικού συστήματος Υγείας NHS, έδειξε το μέγεθος του προβλήματος και πως εξακολουθεί να υπάρχει, λόγω της πίεσης, της έντασης στο περιβάλλον ενός χειρουργείου, σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας αλλά και το επίπεδο μόρφωσης του προσωπικού.

Ο Aidan Fowler, διευθυντής NHS για την ασφάλεια των ασθενών, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας δήλωσε πως «Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς λαμβάνουν ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα. Παρόλο που τα ατυχή περιστατικά συμβαίνουν ευτυχώς σπάνια, είναι ζωτικής σημασίας, όταν συμβαίνουν νοσοκομεία. Πρέπει να διερευνήσουν τα αίτια και να αναλάβουν δράση. Πρέπει να βελτιωθεί η ασφάλεια και να μειωθούν οι κίνδυνοι, έτσι ώστε να μην προκύψουν ξανά».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ