Δημόσια ΥγείαΑπογευματινά χειρουργεία: Δωρεάν 55.000 επεμβάσεις σε 1μιση μήνα

Απογευματινά χειρουργεία: Δωρεάν 55.000 επεμβάσεις σε 1μιση μήνα

- Advertisement -

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, ενώ μετά τη δημοσίευσή της θα έχει άμεση ισχύ όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, ενώ μετά τη δημοσίευσή της θα έχει άμεση ισχύ όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ερωτηθείς, για τις αμοιβές των γιατρών, υπογράμμισε πώς το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση είναι γύρω στα 2.000 ευρώ. Για αυτά τα περιστατικά έχουμε έξι διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα την επέμβαση και το ποσό αυτό πηγαίνει για τη χειρουργική ομάδα. «Τα χρήματα που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Ως προς τη σειρά προτεραιότητας, αρχίζει από το παλαιότερο προς το νεότερο. Όποιος περιμένει περισσότερο χρόνο έχει σειρά προτεραιότητας δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων θα είναι σταδιακή, αναλόγως της δυναμικής του κάθε νοσοκομείου. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια, θα έχει μικρότερο κόστος για τους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων. Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη.

Δέχομαι την πρόκληση του χρόνου τέτοια ημέρα να είμαστε εδώ, το σάιτ για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα, και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική ανά νοσοκομείο, καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα, που δημιουργεί σκέψεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μία ευγενής άμιλλα των χειρουργικών κλινικών, και έτσι να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια στο ΕΣΥ».

Γεωργιάδης: Δεν ιδιωτικοπουούμε το ΕΣΥ

Σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, υποστήριξε: «Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών. Για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Άρα, μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΕΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο».

Mέσω των απογευματινών χειρουργείων θα είναι εφικτή η αποσυμφόρηση της λίστας, που μετρά περί τις 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή. Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν τη φιλοσοφία των απογευματινών ιατρείων που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια στο ΕΣΥ, και θα είναι συμφέροντα για τους πολίτες, καθώς το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας. Εάν, για παράδειγμα, μία αρθροπλαστική γόνατος χρεώνεται (για τον πολίτη) σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο περίπου 2.000 ευρώ, σε δημόσιο νοσοκομείο το απόγευμα, ενδεχομένως να κοστίζει περί τα 500 ευρώ.

Από τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ωφεληθούν όλοι οι ασθενείς. Για κάποιον που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, αλλά όχι σε ιδιωτικό νοσοκομείο, του προσφέρεται μία λύση να προχωρήσει ταχύτερα την επέμβαση και να δώσει λιγότερα χρήματα. Αντίστοιχα, ωφελείται και ο πολίτης εκείνος που δεν μπορεί να πληρώσει καθόλου για την επέμβαση, καθώς θα «αδειάζει» η αναμονή μπροστά του για πρωινό χειρουργείο, από όσους πηγαίνουν το απόγευμα.

Λίστα αναμονής

Σήμερα, υπάρχουν σε λίστα αναμονής περίπου 100.000 χειρουργικά περιστατικά. Εξ αυτών, τα 45.000 έχουν αναμονή έως τέσσερις μήνες και τα 55.000 πάνω από τέσσερις μήνες. Ο συνολικός αριθμός είναι μεγάλος και προκύπτει μετά την πρόσφατη εκκαθάριση που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας, για να θέσει σε εφαρμογή την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων. Η κατάσταση είναι χειρότερη στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι επεμβάσεις που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αναμονή είναι οι λεγόμενες «συνηθισμένες»: χολοκυστεκτομή, αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίος, επέμβαση βουβωνοκήλης, επέμβαση καταρράκτη στα μάτια. Οι αναμονές εντάθηκαν λόγω της πανδημίας, καθώς τα νοσοκομεία σταμάτησαν την κανονική τους λειτουργία και μετατράπηκαν σε «μονοθεματικά». Αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με την Αττική. Ο χρόνος αναμονής για επέμβαση, πάντως, διαφέρει αναλόγως το περιστατικό, την περιοχή, την κλινική.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ