Δημόσια ΥγείαΑπάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις

Απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις

- Advertisement -

Από την Οικονομική Αστυνομία εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις. Δρούσαν από το 2018 και προκάλεσαν ζημιά στον Οργανισμό ύψους 539.847 ευρώ.

Από την Οικονομική Αστυνομία εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις. Δρούσαν από το 2018 και προκάλεσαν ζημιά στον Οργανισμό ύψους 539.847 ευρώ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σπείρα που διέπραττε απάτες χιλιάδων ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018, εξάρθρωσαν οι Αρχές. Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εξέδιδαν εικονικές συνταγογραφήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω εταιρειών οι οποίες εκμεταλλεύονταν τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Αρχηγός της σπείρας φέρεται να είναι ο Θ.Δ., πρώην πρόεδρος ομάδας Μπάσκετ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι δύο λογιστές, ένας ιατρικός επισκέπτης και ένας βενζινάς, καθώς και 29 γιατροί, ογκολόγοι και ουρολόγοι, που έγραφαν τα ιατροφαρμακευτικά υλικά με ΑΜΚΑ εν αγνοία των πολιτών. Τα υλικά ήταν κυρίως καθετήρες και συσκευές έκχυσης φαρμάκων για καρκινοπαθείς. Οι καθετήρες κόστιζαν περίπου 150 ευρώ και οι συσκευές καρκινοπαθών από 500 έως 1.000 ευρώ.

Τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων

Τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων τα έβρισκαν μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Η σπείρα χρησιμοποιούσε “αχυρανθρώπους” ως νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών της και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζε τις απάτες μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από “αχυρανθρώπους”, ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγού.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και άλλων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα παραπάνω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Επιχείρηση ΔΟΕ 

Χθες πραγματοποιήθηκε επιχείρηση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος με αποτέλεσμα τη σύλληψη 5 μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες κατηγορουμένων και τις έδρες επιχειρήσεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • πλήθος εγγράφων (τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, καταστατικά κλπ) που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες
  • πλήθος επαγγελματικών σφραγίδων εταιρειών,
  • πλήθος τραπεζικών καρτών ανάληψης χρημάτων,
  • κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • 92.255 ευρώ,
  • 11.350-δολάρια ΗΠΑ,
  • 2.300 λίρες Ηνωμένου Βασιλείου,
  • πιστόλι με γεμιστήρα και
  • 63 αβολίδωτα φυσίγγια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τέλος, από την ΕΛΑΣ υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) “Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα”, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ