Δημόσια ΥγείαΑγαπηδάκη: Προσωπικός γιατρός για όλους -Οι αλλαγές στην ΠΦΥ

Αγαπηδάκη: Προσωπικός γιατρός για όλους -Οι αλλαγές στην ΠΦΥ

- Advertisement -

Για το θεσμό του προσωπικού γιατρού και το τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους μετά την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία μίλησε στο EΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των νέων μέτρων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Για το θεσμό του προσωπικού γιατρού και το τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους μετά την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία μίλησε στο EΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των νέων μέτρων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Διασφαλίζουμε τη δωρεάν παροχή προσωπικού γιατρού

Όπως είπε «περνάμε από ένα μοντέλο που δίναμε το δικαίωμα σε έναν πολίτη να γραφτεί σε οποιοδήποτε γιατρό στη χώρα σε ένα νέο που προήλθε από μελέτη που έγινε στο υπουργείο Υγείας. Γνωρίζουμε πόσους προσωπικούς γιατρούς χρειαζόμαστε ανά δήμο. Ο προσωπικός γιατρός είναι κοντά στο μέρος που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Δεν μπορείς να έχεις προσωπικό γιατρό στον Πειραιά και να μένεις στο Γέρακα. Αυτό αλλάζει», δήλωσε η κα Αγαπηδάκη.

Και όπως είπε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο «θα ανοίξουμε θέσεις ανά δήμο για να καλύψουμε όλους τους πολίτες, δωρεάν. Εάν τώρα ο πολίτης δε θέλει το δωρεάν γιατρό και θέλει να πάει σε έναν ιδιώτη που ο ίδιος θα επιλέξει τότε θα το πληρώνει με ιδιωτική δαπάνη», σημείωσε.

Αγαπηδάκη: Ο προσωπικός γιατρός δεν θα υποκαταστήσει τον παθολόγο

Απαντώντας στις επικρίσεις γιατί το υπουργείο τροποποιεί τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού η κα Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι «εάν πηγαίναμε εξαρχής να κάνουμε όλο αυτό, θα έπρεπε κανείς να μπορούσε να κάνει μαγικά. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μία δυναμική διαδικασία που, καθώς περνά ο καιρός, εξελίσσονται».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, ο Προσωπικός Γιατρός σημαίνει πρόληψη. «Είχε περάσει μία εντύπωση το προηγούμενο διάστημα στους πολίτες ότι το προσωπικός γιατρός έρχεται να υποκαταστήσει τον παθολόγο μας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο προσωπικός γιατρός είναι εκεί για τα θέματα πρόληψης», πρόσθεσε.

Έχουμε 1,5 εκατ. άγνωστους υπερτασικούς στη χώρα μας

Και όπως είπε μέσω αυτού του προγράμματος που είναι για όλους, ευελπιστεί να ανιχνευτούν τα προβλήματα υγείας των πολιτών. «Έχουμε ενάμιση εκατομμύριο άγνωστους υπερτασικούς στη χώρα μας. Θα εκπαιδευτούν όλοι οι προσωπικοί γιατροί για να μπορούν να κάνουν τις μετρήσεις που χρειάζεται για αρτηριακή πίεση να εντοπίζουμε έγκαιρα τους ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα και δεν το γνωρίζουν, να συμβάλουν στην ενίσχυση των προληπτικών προγραμμάτων».

Η κα Αγαπηδάκη αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα προληπτικών ελέγχων που συνεχίζονται στη χώρα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». «Έχουμε γυναίκες οι οποίες φοβούνται να κάνουν τη μαστογραφία. Ο προσωπικός γιατρός είναι αυτός που πρέπει να τις ενθαρρύνει. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα. Δεν τους έχει εκπαιδεύσει κανείς ποτέ στο πώς να κάνουν το εισπνεόμενο φάρμακο κάτι τόσο απλό και εξαιτίας αυτού έχουμε υποτροπές και νοσηλείες. Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Προσωπικός γιατρός για όλους και πρόληψη επιτέλους οργανωμένη, συστηματική για όλους μας», σημείωσε.

«Τα θέματα της υγείας δεν θα πρέπει να λειτουργούν κομματικά»

Απαντώντας στις επικρίσεις του Σωκράτη Φάμελλου ότι κάθε μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας επιφέρει επιπλέον κόστος, δήλωσε ότι τα γεγονότα είναι ότι «δεν έρχεται κάθε μεταρρύθμιση να φέρει επιπλέον κόστος. Κάνουμε μία διαφοροποίηση στο κομμάτι που έχει με τα απογευματινά χειρουργεία».

Και όπως τόνισε «αδειάζουμε θέσεις από τα πρωινά χειρουργεία για να πάει όποιος μπορεί να χειρουργηθεί στα απογευματινά και με τιμές οι οποίες δεν είναι αυτές της τάξης που έχει στον ιδιωτικό τομέα». Πρόσθεσε ότι στα θέματα της υγείας δεν θα πρέπει να λειτουργούμε κομματικά.

Το πρώτο σοβαρό βήμα αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα

Επιστρέφοντας στο θέμα των προσωπικών γιατρών η κα Αγαπηδάκη εστίασε στην πρόληψη. «Φέρνουμε συγκεκριμένους τρόπους αξιολόγησης για όλους τους προσωπικούς γιατρούς. Εάν για παράδειγμα ένας προσωπικός γιατρός έχει 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες και είναι δικαιούχοι του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά”, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των γυναικών να έχουν κάνει την εξέταση. Αυτό δεν υπήρχε μέχρι σήμερα».

Επιπλέον, όπως δήλωσε, «ερχόμαστε να ιδρύσουμε επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στη χώρα. Να εγκαταστήσουμε σε αυτά τους σταθμούς τηλεϊατρικής», προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουν να καλύψουν όλη τη χώρα.

«Ερχόμαστε με 1.480 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες. Και θέλω να πω ότι μιλάμε για το πρώτο σοβαρό βήμα αναβάθμισης και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας που έχει γίνει ποτέ στη χώρα» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ