Δημόσια Υγεία21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων - Το φάσμα της λοιμωξιολογίας

21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων – Το φάσμα της λοιμωξιολογίας

- Advertisement -

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων διοργανώνει το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων στο ξενοδοχείο Divani Caravel 5-8 Μαΐου 2022, προκειμένου να παρουσιάσει τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων.

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων διοργανώνει το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων στο ξενοδοχείο Divani Caravel 5-8 Μαΐου 2022, προκειμένου να παρουσιάσει τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ένα από τα κυρίαρχα θέματα επιστημονικής συζήτησης παραμένει η λοίμωξη COVID-19. Θα συζητηθούν όλα τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο σύνδρομο POST-COVID, σε ξεχωριστό στρογγυλό τραπέζι. Σε αυτό θα συζητηθούν οι τελευταίες οδηγίες ολιστικής προσέγγισης του συνδρόμου καθώς και οι επιπτώσεις του ανά σύστημα, στα άτομα που έχουν αναρρώσει. Τέλος, θα αναλυθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ο ρόλος του λοιμωξιολόγου στη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων.

Το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων δεν έχει πάψει να απασχολεί το σύνολο της επιστημονικής μας κοινότητας. Έμφαση θα δοθεί στο ρόλο του εργαστηρίου και των νεότερων δοκιμασιών στην έγκαιρη διάγνωση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα, αλλά και στους τρόπους επιλογής του βέλτιστου αντιμικροβιακού σχήματος από τον κλινικό γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

Νοσοκομειακά στελέχη

Στη θέση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στην εποχή της πανδημίας, είναι αφιερωμένο και το στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, που θα λάβει χώρα την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Θα συζητηθούν οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τα νοσοκομειακά στελέχη και θα επισημανθούν οι τρόποι και η ανάγκη εντατικής επιτήρησης της κατανάλωσης αντιμικροβιακών, μεσούσης της πανδημίας.

Το συνέδριο καλύπτει ένα σημαντικό φάσμα της λοιμωξιολογίας. Eκτός από τον SARS-CoV-2, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά και σε άλλες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν στη ΜΕΘ. Θα παρουσιαστούν νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν σε παλαιότερες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και το C. difficile καθώς και τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στη θεραπεία των ατόμων που ζουν με τον HIV.

Tέλος, θα συζητηθούν λοιμώξεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως είναι οι λοιμώξεις σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, σε μεταμοσχευμένους, λοιμώξεις ΚΝΣ σε ανοσοκατασταλμένους ή μετά από νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Οξεία ηπατίτιδα

Με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον αναμένεται η επίκαιρη διάλεξη που προγραμματίστηκε εκτάκτως και αφορά στα πιο πρόσφατα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη στους νεότερους συναδέλφους. Θα πραγματοποιηθεί ένα Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα τις λοιμώξεις της κοινότητας, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους εξειδικευόμενους Λοιμωξιολογίας, αλλά και σε όλους τους νέους γιατρούς με ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις. Στη συνέχεια, εξειδικευόμενοι συνάδελφοι θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά που θα σχολιάσουν έμπειροι λοιμωξιολόγοι.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λάβει χώρα παράλληλο φροντιστήριο με συμμετοχή νοσηλευτών, που σκοπό έχει να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συμβολής των έμπειρων νοσηλευτών της χώρας μας, τόσο στην πρόληψη των λοιμώξεων όσο και στη διαχείριση της πανδημίας.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν επιστημονικές εργασίες που προέρχονται από όλη την επικράτεια και στοχεύουν στην αποτύπωση της ελληνικής εμπειρίας στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία της και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών η Αυτής Εξοχότητα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ