Δημόσια ΥγείαΥπέρ των μέτρων για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Υπέρ των μέτρων για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

- Advertisement -
  • Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή

Υπέρ της ελεγχόμενης χρήσης των αντιβιοτικών τάσσεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) με αφορμή τις ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.

Μεταξύ των μέτρων που προανήγγειλε ο κ. Μπασκόζος είναι και η μετατροπή της απλής ιατρικής συνταγής, με την οποία χορηγούνταν μέχρι σήμερα τα αντιβιοτικά, σε φυλασσόμενη δηλ. η συνταγή θα φυλάσσεται υποχρεωτικά από τον φαρμακοποιό για ένα διάστημα προκειμένου να μπορεί να ελέγχεται πού έδωσε το αντιβιοτικό.

«Η πρόθεση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα κι εμείς οι φαρμακοποιοί, έχει οδηγήσει σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και αντίσταση των μικροοργανισμών σε αυτά με δραματικές συνέπειες για την κοινότητα. Συνεπώς επιβάλλεται η άμεση έναρξη εφαρμογής του κατάλληλου μέτρου, το οποίο οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε. Επειδή όμως τα μέτρα απαγόρευσης από μόνα τους φέρνουν συχνά αντίθετα αποτελέσματα, προτείνουμε παράλληλα την έναρξη εξειδικευμένης καμπάνιας και μέσω των φαρμακείων για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» αναφέρει ο πρόεδρος του (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης.

Όσον αφορά στην πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και την επιθυμία του να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ο κ. Ευγενίδης σημειώνει ότι αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα του συστήματος υγείας, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και έτσι να λυθεί.

Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι «κάθε κλάδος οφείλει να λύνει πρώτα τα δικά του προβλήματα (σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομη διάθεση φαρμάκων σε ιατρεία, συνταγές από το τηλέφωνο κλπ) και μετά να ζητά την τιμωρία άλλων επιστημόνων υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ