Δημόσια ΥγείαΟ εφιάλτης του λιμού επιστρέψει – Καμπανάκι ΟΗΕ για παγκόσμια απειλή

Ο εφιάλτης του λιμού επιστρέψει – Καμπανάκι ΟΗΕ για παγκόσμια απειλή

- Advertisement -

Συνολικά 124 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από πολύ σοβαρή έλλειψη τροφίμων το 2017, συμπεριλαμβανομένου του λιμού, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Η ένταση των συγκρούσεων και η συνεχιζόμενη ξηρασία σε πολλές περιοχές του κόσμου είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν υπό το καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας με 51 χώρες να βρίσκονται σε καθεστώς επείγουσας ανάγκης.
Στην έκθεση αναφέρεται πως «οι χειρότερες διατροφικές κρίσεις το 2017 σημειώθηκαν στη βορειοανατολική Νιγηρία, τη Σομαλία, την Υεμένη και στο Νότιο Σουδάν, όπου σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν υπό συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας και έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας».
Στο Νότιο Σουδάν, ο ΟΗΕ κήρυξε κατάσταση λιμού σε τμήματα της βόρειας επαρχίας Γιούνιτι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2017. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο παγκοσμίως από το 2011. Η κρίση μετριάστηκε χάρη σε μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιδείνωση της κατάστασης 
Για το 2018, «η Υεμένη θα συνεχίσει να είναι μακράν η χώρα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, ιδιαίτερα λόγω της περιορισμένης πρόσβασης, της οικονομικής κατάρρευσης και του ξεσπάσματος επιδημιών», αναφέρεται στην έκθεση.
Άλλες περιοχές ανησυχίας φέτος ήταν το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η βορειοανατολική Νιγηρία, η περιοχή της Λίμνης Τσαντ, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Λιβύη και το κεντρικό Σαχέλ.
Τον Σεπτέμβριο, σε μια έκθεση που στηρίχθηκε σε έναν ευρύτερο ορισμό του υποσιτισμού, ο FAO και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν πως ο κίνδυνος λιμού στον κόσμο αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, με 815 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας το 2016 έναντι 777 εκατομμυρίων το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ