ΨυχολογίαΤι είναι το τεχνολογικό στρες που μας προκαλούν τα social media

Τι είναι το τεχνολογικό στρες που μας προκαλούν τα social media

- Advertisement -

Οι χρήστες των social media εξαρτώνται όλο και περισσότερο σε αυτά, παρά το γεγονός ότι τους προκαλούν άγχος, προκαλώντας τους τεχνολογικό στρες, όπως επισημαίνει νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.

Οι χρήστες των social media εξαρτώνται όλο και περισσότερο σε αυτά, παρά το γεγονός ότι τους προκαλούν άγχος, προκαλώντας τους τεχνολογικό στρες, όπως επισημαίνει νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Information Systems Journal». Η έρευνα έδειξε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, προκαλούν άγχος. Άγχος γνωστό και ως τεχνολογικό στρες (technostress) σε μεγάλους αλλά και σε εφήβους. Ωστόσο, οι χρήστες για να το αντιμετωπίσουν μεταπηδούν από το ένα κοινωνικό δίκτυο στο άλλο. Ή σε ποικίλες δραστηριότητες εντός του κοινωνικού δικτύου. Χωρίς να κλείνουν το μέσο που ‘γέννησε’ το στρες.

Άγχος και εξαναγκαστική χρήση των social media

Η καθηγήτρια Μονιντίπα Ταράφνταρ από τη σχολή Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, μία από τους συντάκτες της μελέτης, εξηγεί ότι, αν και φαίνεται παράδοξο, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων χρησιμοποιούν άλλες δραστηριότητες του κοινωνικού δικτύου για να αποφύγουν το άγχος που τους προκαλεί κάποια από αυτές. Έτσι δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο μια σύγχυση. Σύγχυση ανάμεσα στο άγχος και στην εξαναγκαστική χρήση του μέσου.

Οι συνήθειες των χρηστών 

Οι μελετητές παρατηρώντας τις συνήθειες 444 χρηστών του Facebook που συνεχίζει ακάθεκτο στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των χρηστών, διαπίστωσαν ότι οι χρήστες έστελναν μηνύματα με φίλους ή τσέκαραν τα νέα. Ή έκαναν νέες δημοσιεύσεις ανάλογα με το αν κάποια από αυτές της δραστηριότητες τούς προκαλούσε άγχος. Αυτή η συμπεριφορά αυξάνει την πιθανότητα εξάρτησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιούνται διαφορετικές δραστηριότητες του ίδιου του μέσου, για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Όταν οι ίδιοι οι παράγοντες που προκαλούν το στρες χρησιμοποιούνται και ως τρόποι αντιμετώπισης του, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο ίδιο περιβάλλον και δεν αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες μακριά από αυτό δημιουργώντας μια εξαρτητική συμπεριφορά.

Πώς τα σόσιαλ μίντια εισβάλλουν στην προσωπική μας ζωή

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ διερεύνησαν τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει το άγχος από τα social media (π.χ. αίσθηση ότι εισβάλουν στην προσωπική τους ζωή, υπερβολικές κοινωνικές απαιτήσεις και κοινωνικές πληροφορίες κ.α.) και εξέτασαν δύο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους που προέρχεται από αυτά.

Στον πρώτο τρόπο οι συμμετέχοντες απενεργοποιούσαν το μέσο που τους προκαλούσε το άγχος. Ασχολούνταν με άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες. Όπως η επικοινωνία με άλλα μέλη της οικογένειας.

Η δεύτερη στρατηγική μείωσης του άγχους χαρακτηρίστηκε από δραστηριότητες εντός του ίδιου του κοινωνικού δικτύου. Μέθοδος που ήταν συχνότερη στους πιο τακτικούς χρήστες και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε εξάρτηση.

Η Ταράφνταρ παρατηρεί πως η αντιμετώπιση του τεχνολογικού στρες μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων εντός ενός κοινωνικού δικτύου είναι ένα νέο ενδιαφέρον φαινόμενο. Υποδηλώνει πως οι άνθρωποι προσλαμβάνουν διαφορετικά το τεχνολογικό στρες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθαυτά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ