Ροή ΕιδήσεωνΤελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη βλάπτει την ψυχική υγεία;

Τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη βλάπτει την ψυχική υγεία;

- Advertisement -

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία καθώς οι άνθρωποι που αξιοποιούν αυτό το τόσο σημαντικό εργαλείο υποφέρουν από αϋπνία, μοναξιά και ροπή προς την κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων που τους παρουσιάζονται.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλάδους όπου η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι μέρος της δουλειάς τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα που διαταράσσουν την ψυχική τους ισορροπία διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Psychology και έγινε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Επαγγελματικοί κλάδοι, όπως το μάρκετινγκ και τα χρηματοοικονομικά, που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται να έχουν σοβαρό αποτύπωμα στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τέσσερις δοκιμές, με την πρώτη να γίνεται στην Ταϊβάν κατά την οποία υπέβαλαν 166 μηχανικούς από μια εταιρεία βιοϊατρικής σε ερωτήσεις αναφορικά με το κατά πόσο ένιωθαν μοναξιά ή πόσο ισχυρή ήταν η αίσθηση του ανήκειν.

Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοι των συμμετεχόντων έδωσαν πληροφορίες με στόχο να αξιολογηθεί η προθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια, ενώ τα μέλη της οικογένειας έδωσαν στοιχεία σχετικά με το αν αυτοί οι συμμετέχοντες βίωναν αϋπνία, αλλά και τις συνήθειες που παρουσίαζαν ως προς την κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Από τα αποτελέσματα της έρευνα φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι που αλληλεπιδρούσαν πιο συχνά με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ήταν πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά, αϋπνία, αλλά και να καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες αλκοόλ μετά τη δουλειά. Ταυτόχρονα, όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν βοήθεια στους συναδέλφους τους, ένα εύρημα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανώς να αντανακλά μια υποβόσκουσα ανάγκη για κοινωνική επαφή.

Παρόμοιες μελέτες σε ΗΠΑ, Ινδονησία και Μαλαισία, στα οποία συμμετείχαν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και μια εταιρεία τεχνολογίας, απέδωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, Pok Man Tang: «Η ταχεία πρόοδος στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί μια νέα βιομηχανική επανάσταση, που αναδιαμορφώνει τον εργασιακό χώρο, με πολλά οφέλη, αλλά και ορισμένους αχαρτογράφητους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικά επιζήμιων ψυχικών και σωματικών επιπτώσεων για τους εργαζόμενους».

Παράλληλα ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι στο μέλλον οι προγραμματιστές της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τα συστήματά τους με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η φωνή, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο ένα αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει περισσότερο στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Παράλληλα, οι εργοδότες θα πρέπει να φροντίσουν να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να τους προσφέρουν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης.

«Τα προγράμματα ενσυνειδητότητας και άλλες θετικές παρεμβάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μοναξιάς. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να επεκτείνεται, επομένως πρέπει να δράσουμε τώρα, για να μειώσουμε τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα συστήματα», κατέληξε ο επικεφαλής της μελέτης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ