Ροή ΕιδήσεωνΣχέση: Αυτή είναι η απλή κίνηση που ενισχύει την ψυχική υγεία

Σχέση: Αυτή είναι η απλή κίνηση που ενισχύει την ψυχική υγεία

- Advertisement -

Ίσως τα μυστικά για μια χαρούμενη σχέση που αντέχει στο χρόνο να είναι τελικά πολύ πιο απλά απ’ ό,τι νομίζουμε.

Ίσως τα μυστικά για μια χαρούμενη σχέση που αντέχει στο χρόνο να είναι τελικά πολύ πιο απλά απ’ ό,τι νομίζουμε.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τι πιο όμορφο από το να βλέπεις ένα ζευγάρι να περπατά χέρι χέρι; Είτε το κάνουμε στη σχέση μας είτε όχι, το γεγονός πως αυτή η κίνηση μας αρέσει, μάλλον δεν είναι τυχαίο. Η επιστήμη υποστηρίζει πως αυτή η μικρή πράξη αγάπης μπορεί να έχει στην πραγματικότητα σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία.

Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαμε ότι ο κόσμος πολλές φορές μοιάζει γεμάτος με προβλήματα προς επίλυση. Το κράτημα του χεριού από το ταίρι μας, μειώνει αυτά τα «απειλητικά» σήματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος όταν αισθανόμαστε θλιμμένοι, φοβισμένοι ή μόνοι.

Ο καθησυχασμός που προσφέρει η φυσική επαφή, ρυθμίζει την απόκριση του εγκεφάλου σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Γι’ αυτό και το κράτημα των χεριών συμβαίνει στον άνθρωπο ενστικτωδώς από την βρεφική ακόμα ηλικία. Τα μωρά για παράδειγμα, σφίγγουν με τα χεράκια τους τους γονείς τους όταν τα αγγίζουν στις παλάμες.

Άγγιγμα- Η φροντίδα που όλοι μας έχουμε ανάγκη

Μια τέτοια σύνδεση πυροδοτεί αξιοσημείωτες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Από τα χέρια μας περνούν ευαίσθητες νευρικές ίνες που συνδέονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο του σώματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της πέψης , της διάθεσης και της αναπνοής.

Η πίεση στις παλάμες ενεργοποιεί αυτές τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις στο δέρμα οι οποίες στέλνουν θετικά σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο και αυτό με τη σειρά του στον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου με μια επίσης μεγάλη ποικιλία σημαντικών λειτουργιών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση και επομένως μετριάζεται η αντίδραση του σώματος στο στρες.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μελέτη, το άγγιγμα του χεριού και η αγκαλιά απελευθερώνουν ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη, που μπορούν να συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε ευχαρίστηση και πιο δεμένοι με τον σύντροφό μας.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι το να κρατά κανείς το χέρι του συντρόφου του σε μια κατάσταση άγχους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της γνωστής «ορμόνης του στρες», προσφέροντας μια αίσθηση ανακούφισης.

Τι περιμένετε λοιπόν; Δεν χρειάζεται να βρεθείτε σε μια δύσκολη στιγμή για να κρατήσετε το χέρι του αγαπημένου σας. Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να προχωράτε χέρι χέρι, πιο ήρεμοι, πιο χαρούμενοι και τελικά πιο υγιείς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ