Ροή ΕιδήσεωνΣχέσεις: Γιατί δεν βρίσκεις ζευγάρι - Τι πρέπει να αποφύγετε

Σχέσεις: Γιατί δεν βρίσκεις ζευγάρι – Τι πρέπει να αποφύγετε

- Advertisement -

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια μόνιμη, δια βίου σχέση, αλλά δεν έχουν καμία τύχη με τα ραντεβού που έχουν.

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια μόνιμη, δια βίου σχέση, αλλά δεν έχουν καμία τύχη με τα ραντεβού που έχουν.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ανύπαντρους (περίπου το 60%) αναζητούν μια σχέση αγάπης για όλη τους τη ζωή, ειδικά όταν έχουν περάσει από πολλές σχέσεις, αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν τα καταφέρνει.

Ωστόσο, η συντριπτική τους πλειονότητα δεν τα καταφέρνει. Γιατί είναι πιο δύσκολο να βρουν σύντροφο τώρα απ’ ό,τι παλαιότερα και τι τους εμποδίζει να βρουν σύντροφο;

Όπως δήλωσε στη CuídatePlus η Verónica Alcanda, συγγραφέας του βιβλίου «Por qué no encuentro pareja: Reflexiones de una head-hunter sentimental», «είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις μια σταθερή σχέση αν είσαι ελεύθερος και άνω των 30 ετών». Αν και υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που αναζητούν μια μόνιμη ερωτική σχέση, «δεν υπάρχει σαφής αριθμός για τον αριθμό των ανθρώπων που εξακολουθούν να αναζητούν αυτό το είδος σχέσης».

Η πραγματικότητα είναι ότι οι σχέσεις έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 10-20 χρόνια λόγω, εν μέρει, των νέων τεχνολογιών και της ανόδου των εφαρμογών γνωριμιών, αλλά και άλλων λόγων, όπως «η αναζήτηση άμεσης ικανοποίησης, η αλλαγή στους ρόλους ανδρών και γυναικών, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και μοιρασμένες ευθύνες», εξηγεί η Alcanda.

Τερματισμός σχέσης

Από την άλλη πλευρά, οι τρόποι τερματισμού των σχέσεων έχουν επίσης αλλάξει πολύ. «Υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή των χωρισμών και των νέων γάμων- η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενθάρρυνε την απόκτηση συντρόφου σε μεγαλύτερη ηλικία και η ιδέα της ρομαντικής αγάπης έχει εξελιχθεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική ευτυχία και δίνοντας λιγότερη έμφαση στους κοινωνικούς κανόνες». Παρά τις αλλαγές αυτές, η βάση μιας υγιούς και διαρκούς σχέσης παραμένει η ίδια: «Εμπιστοσύνη, συναισθηματική ωριμότητα και σεβασμός».

Αριθμός συντρόφων που έχουμε στη ζωή μας

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούν τη δια βίου αγάπη και μια μακροχρόνια σχέση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν είναι ο κανόνας. Όπως επισημαίνει στο CuídatePlus η Monia Presta, ψυχολόγος και σεξολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Emotional Brain, «σήμερα θεωρείται ότι θα έχουμε 4 έως 5 συντρόφους στη ζωή μας», αριθμός που συνδέεται στενά με το χρόνο που χρειάζονται τα ζευγάρια για να ερωτευτούν, ο οποίος «κυμαίνεται από 1 έως 3 χρόνια». Σε αυτή τη φάση, λέει, «η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη ενεργοποιούνται και δεν βλέπουμε πραγματικά ποιος είναι ο άλλος».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «όταν τελειώνει ο έρωτας είναι όταν αποφασίζουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε με αυτό το άτομο ή όχι, αν είμαστε σε θέση να ανεχτούμε τα ελαττώματά του και να μην τα αλλάξουμε. Όταν είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε το άτομο όπως είναι, τότε κάνουμε ένα βήμα μπροστά και προς μια πιο μόνιμη αγάπη». Στις μέρες μας, λέει, «τα περισσότερα ζευγάρια μένουν στο στάδιο της επιθυμίας γιατί αναζητούν τη σεξουαλικότητα, την τελειότητα, την άμεση απόλαυση και κάποιον τέλειο που δεν υπάρχει». Έτσι, συνεχίζουν να ψάχνουν και να ψάχνουν.

Πού να ψάξετε για συντρόφους

Αν και, σε γενικές γραμμές, τα ζευγάρια μπορούν να συναντηθούν οπουδήποτε όπου οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να συνδεθούν, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να βρουν την αγάπη.

Συνήθως οι άνθρωποι απευθύνονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή κοινές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, όπως «μαθήματα αθλητισμού, τέχνης ή μουσικής ή ομάδες εθελοντισμού», αναφέρει η Alcanda, αν και «η άνοδος των νέων τεχνολογιών έχει προσθέσει περισσότερα μέσα, όπως οι εφαρμογές γνωριμιών, οι οποίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για την επίτευξη αυτού του στόχου». Πριν από μερικά χρόνια, αναφέρει η Presta, «οι εφαρμογές γνωριμιών χρησιμοποιούνταν κυρίως από νέους ανθρώπους, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, από 20 έως 70 ετών».

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι «εξακολουθεί να είναι πολύ συνηθισμένο να βρίσκει κανείς σύντροφο στο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον». Στο σημείο αυτό, ο εμπειρογνώμονας εφιστά την προσοχή και συμβουλεύει «να είμαστε προσεκτικοί με τις συναισθηματικές σχέσεις στον εργασιακό χώρο, καθώς μπορεί να περιπλέξουν και να επηρεάσουν αρνητικά την καριέρα ενός ατόμου». Σε αυτόν τον κατάλογο, η Alcanda προσθέτει έναν ακόμη, αυτόν των εταιρειών συναισθηματικών προξενιών.

Κατά τη γνώμη της Presta, ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε έναν σύντροφο είναι πάντα «να συναντηθείτε από κοντά και να δείτε αν μοιράζεστε αξίες, αν υπάρχει σύνδεση, αν υπάρχει επιθυμία για ένα παρόμοιο έργο και αν υπάρχει συμβατότητα. Αυτό μπορεί να φανεί μόνο με την πάροδο του χρόνου και με πραγματικά ραντεβού».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βρίσκετε σύντροφο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν βρίσκουν σύντροφο και όλα εξαρτώνται από τον τύπο του συντρόφου που είναι. Ωστόσο, η Alcanda επισημαίνει ορισμένους παράγοντες που τείνουν να επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση. Σε γενικές γραμμές, οι κυριότεροι λόγοι είναι:

  • Προβλήματα στις επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Προσωπικοί φόβοι και ανασφάλειες, όπως ο φόβος της δέσμευσης ή η έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Άλλες φορές, οι λόγοι πηγαίνουν πιο μακριά και «οφείλονται σε άλυτα προβλήματα του παρελθόντος, επειδή δεν έχουν ξεπεράσει τη θλίψη μιας προηγούμενης σχέσης ή λόγω έλλειψης ευκαιριών λόγω του περιβάλλοντος ή των περιστάσεων».

Είναι αλήθεια ότι, μερικές φορές, δεν είναι πρόβλημα του ατόμου αλλά του άλλου. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, «κάποιοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να ανοιχτούν συναισθηματικά στους άλλους και να δημιουργήσουν μια σχέση, κάτι που ονομάζεται σύνδρομο Peter Pan, και άλλοι άνθρωποι είναι ντροπαλοί ή εσωστρεφείς, οπότε μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις λόγω έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων».

Κατά τη γνώμη του Presta, «ένα άτομο δεν είναι έτοιμο να βρει σύντροφο όταν τα θέλει όλα και ήδη, τέλεια, χωρίς προβλήματα και όταν δεν γνωρίζει τον εαυτό του».

Σύμφωνα με την Alcanda, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν είναι έτοιμος να βρει σύντροφο είναι οι εξής:
  • Η ανάγκη να νιώθει άνετα με τον εαυτό του.
  • Να είναι επικεντρωμένος στην καριέρα του ή στους προσωπικούς του στόχους και να μη θέλει μια σχέση που να αποσπά την προσοχή του.
  • Φοβούνται τη δέσμευση ή την απώλεια της ανεξαρτησίας τους.
  • Συναισθηματικά μη διαθέσιμοι, είτε επειδή δεν έχουν προχωρήσει από μια προηγούμενη σχέση, είτε επειδή δεν βλέπουν τον εαυτό τους στο άμεσο μέλλον με κάποιον.
  • Μερικές φορές ο λόγος είναι η «έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ