Ροή ΕιδήσεωνΠάνω από 10.000 κλήσεις σε 10 μήνες από γυναίκες – θύματα βίας

Πάνω από 10.000 κλήσεις σε 10 μήνες από γυναίκες – θύματα βίας

- Advertisement -

Ανησυχητική αύξηση κλήσεων από γυναίκες, θύματα βίας, καταγράφηκε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Αναλυτικότερα, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Σεπτέμβριο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της 3ης Ετήσιας Έκθεσης για την Βία κατά των γυναικών της ΓΓ Ισότητας των Φύλων, συνολικά η γραμμή δέχτηκε 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας κατά γυναικών.

Ανησυχητική αύξηση κλήσεων από γυναίκες, θύματα βίας, καταγράφηκε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επτά στις δέκα κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας

Επτά στις δέκα κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας και οι υπόλοιπες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, δηλαδή από άτομα του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος των θυμάτων.

Στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας απευθύνθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που έλαβαν ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στους ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η σχέση επιζήσασας–δράστη είναι κυρίως συζυγική, κατά 55,4% και συντροφική σε ποσοστό 18%, ενώ το 10,9% αφορά άλλο μέλος της οικογένειας.

Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των γυναικών που έτυχαν στήριξης και προστασίας, το 43% είναι έγγαμες, το 20% είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση, ενώ το 73% δήλωσε ότι έχει παιδί/παιδιά.

Γραμμή SOS και ξενώνες φιλοξενίας

Όπως τόνισε με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, «καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους και να καταγγέλλουν.

Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και το επιστημονικό προσωπικό της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας στηρίζουν τις γυναίκες, τις βοηθούν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους».

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι η συνεχής διαμόρφωση πολιτικών και η εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην προσπάθεια για μια κοινωνία ουσιαστικής ισότητας, απαλλαγμένη από βία, στερεότυπα και διακρίσεις».

Γραμμή SOS 15900

Η Γραμμή SOS 15900, είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.

Απευθύνεται σε γυναίκες:
  • που υφίστανται σωµατική κακοποίηση.
  • που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία
  • που υφίστανται οικονοµική βία
  • που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού
  • που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking
  • που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ