Σου έχει τύχει να παρατηρείς τα σύννεφα και καθώς κινούνται να νομίσεις πως αποκτούν υπαρκτά σχήματα – πρόσωπα ή απλά να κάθεσαι σε μία θέση και ενώ σκέφτεσαι κάτι εντελώς άσχετο διακρίνεις μια φατσούλα που χαμογελά στο παρκέ (Pareidolia);

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σου έχει τύχει να παρατηρείς τα σύννεφα και καθώς κινούνται να νομίσεις πως αποκτούν υπαρκτά σχήματα - πρόσωπα ή απλά να κάθεσαι σε μία θέση και ενώ σκέφτεσαι κάτι εντελώς άσχετο διακρίνεις μια φατσούλα που χαμογελά στο παρκέ (Pareidolia)Τα παραδείγματα είναι τελείως τυχαία, όμως υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους συμβαίνει αρκετά συχνά. Τα μάτια τους να δημιουργούν εικόνες προσώπων σε άψυχα αντικείμενα και επιφάνειες είναι πολλοί.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν αυτά τα διασκεδαστικά αλλά περίεργα περιστατικά είναι η pareidolia ή παρειδωλία.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν συγκεκριμένα σχήματα και εικόνες πάνω σε τυχαία μέρη.
Το αμφιλεγόμενο ψυχολογικό τεστ Rorschach χρησιμοποιεί εικόνες από μελάνι. Βασίζεται στην pareidolia για να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που είναι βαθιά θρησκευόμενοι ή πιστεύουν στο παραφυσικό, αλλά και εκείνοι που είναι νευρωτικοί ή έχουν αρνητικές διαθέσεις είναι πιο επιρρεπείς. Τείνουν να βιώνουν την εμπειρία pareidolia.

Σε δέντρα, σε βουνά, στο μπιφτέκι που είναι σερβιρισμένο στο πιάτο σου, σε απλά καθημερινά αντικείμενα, φατσούλες και πρόσωπα, άλλοτε χαρούμενα, συνοφρυωμένα, θυμωμένα, αστεία είναι πολύ συχνά εκεί για να σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι καλά και αν συμβαίνει και σε άλλους.

Ο εγκέφαλος μας, είναι «προγραμματισμένος» να ανιχνεύει και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Μπορεί λοιπόν να συνθέσει σχήματα και μοτίβα, διαφορετικές οπτικές πληροφορίες και να τα δημιουργήσει.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως το κάθε άτομο μπορεί να ερμηνεύσει την ίδια πληροφορία – εικόνα διαφορετικά από κάποιον άλλο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα