Ροή ΕιδήσεωνΚατάθλιψη και άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Κατάθλιψη και άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

- Advertisement -

Έρευνα έρχεται να καταρρίψει την επικρατούσα κοινή άποψη ότι η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κανείς καρκίνο, ωστόσο τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών δεν είναι αρκούντως πειστικά.

Έρευνα έρχεται να καταρρίψει την επικρατούσα κοινή άποψη ότι η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κανείς καρκίνο, ωστόσο τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών δεν είναι αρκούντως πειστικά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε μια ανάλυση πολλαπλών μελετών από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τον Καναδά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη και το άγχος δεν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για τους περισσότερους τύπους καρκίνου στον συγκεκριμένο πληθυσμό. Η ανάλυση δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Wiley online, που αποτελείται από γιατρούς της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Οι ειδικοί έχουν υποψιαστεί ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου επηρεάζοντας τις συμπεριφορές ενός ατόμου που σχετίζονται με την υγεία ή έχοντας βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει τη συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης, άγχους και εμφάνισης καρκίνου, ενώ άλλες έρευνες δεν έχουν βρει καμία ή έχουν διαπιστώσει αμελητέα συσχέτιση.

Καμία συσχέτιση

Για να παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες, η Lonneke A. van Tuijl, PhD, του University Medical Center Groningen, και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα από τη διεθνή κοινοπραξία «Psychosocial Factors and Cancer Incidence», η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες από 18 ομάδες προοπτικών μελετών με περισσότερους από 300.000 ενήλικες από τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τον Καναδά.

Η ομάδα δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης ή του άγχους και του συνολικού καρκίνου, του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ατόμων ηλικίας έως και 26 ετών. Η παρουσία κατάθλιψης ή άγχους συνδέθηκε με 6% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε σημαντικά μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και του δείκτη μάζας σώματος. Ως εκ τούτου, η ανάλυση αυτή υποστηρίζει τη σημασία της αντιμετώπισης του καπνίσματος και άλλων ανθυγιεινών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα άγχους ή κατάθλιψης.

«Τα αποτελέσματά μας μπορεί να ανακουφίσουν πολλούς ασθενείς με καρκίνο που πιστεύουν ότι η διάγνωσή τους αποδίδεται σε προηγούμενο άγχος ή κατάθλιψη», δήλωσε η Δρ van Tuijl και συμπλήρωσε πως «ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε ακριβώς πώς σχετίζονται η κατάθλιψη, το άγχος, οι συμπεριφορές υγείας και ο καρκίνος του πνεύμονα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ