ΨυχολογίαΓιατί τα λουλούδια είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κακή ψυχολογία

Γιατί τα λουλούδια είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κακή ψυχολογία

- Advertisement -

Τα λουλούδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, αυξάνουν το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή, επηρεάζουν θετικά την κοινωνική μας συμπεριφορά και είναι ικανά να φτιάξουν την ψυχολογία μας και ανεβάσουν την καθημερινή διάθεση εύκολα και με φυσικό τρόπο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Έχοντας προσέξει την ευεργετική επίδραση των λουλουδιών στη συναισθηματική υγεία των ανθρώπων, οι ειδικοί του αμερικάνικου πανεπιστημίου Rutgers με επικεφαλή την καθηγήτρια ψυχολογίας Jeannette Haviland-Jones, θέλησαν να το αποδείξουν και επιστημονικά με μια έρευνα.

Για τους σκοπούς της μελέτης η ομάδα εξέτασε την συμπεριφορά εθελοντών για δέκα μήνες. Στο διάστημα αυτό εξέτασαν πως αντιδρούσαν όταν τους πρόσφεραν λουλούδια. Τότε, ανακάλυψαν πως η θετική επίδραση των λουλουδιών στη ψυχολογία του ανθρώπου και στην καταπολέμηση του άγχους είναι γεγονός.

Παρατήρησαν επίσης πως οι άνθρωποι νιώθουν όμορφα να μοιράζονται με τους άλλους το γεγονός ότι κάποιος τους πρόσφερε λουλούδια. Γι’ αυτό προτιμούν άλλωστε να τα στολίζουν σε χώρους του σπιτιού, όπου όλοι έχουν πρόσβαση, όπως το σαλόνι και η τραπεζαρία.

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

1. Τα λουλούδια προσφέρουν άμεσα ευτυχία σε κάποιον, κάτι που φάνηκε απ’ το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέλαβαν τα λουλούδια τους με ειλικρινές χαμόγελο και ενθουσιασμό» και ένιωσαν ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη.

2. Η διάθεση επηρεάζεται και μακροπρόθεσμα. Οι εθελοντές αφού έλαβαν τα λουλούδια ήταν λιγότερο αγχωμένοι, ενώ ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Θεραπευτική επίδραση των λουλουδιών

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν λουλούδια το πρωί έχουν καλύτερη διάθεση. Αισθάνονται καλύτερα από ότι αν δεν είχαν δει τα λουλούδια. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να περάσουν αυτήν την θετική ενέργεια σε άλλους ανθρώπους.

Επίσης μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν λουλούδια, αμέσως χαμογελούν. Ατό δεν έχει σε αυτό καμία σχέση η ηλικία και η ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Τα λουλούδια, μελέτες έδειξαν, ότι μπορεί να βοηθήσουν στο να περιορίσουν σε κάποιον την κατάθλιψη. Ακόμα να τον ενθαρρύνουν να γίνει πιο κοινωνικός.

Τα λουλούδια έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη διάθεση. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίαζαν συναισθήματα λιγότερο καταθλιπτικά, αγωνίας, άγχους, και σύγχυσης κάθε φορά που λάμβαναν λουλούδια, προβάλλοντας ένα υψηλότερο αίσθημα ικανοποίησης και χαράς για την ζωή.

Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι φέρνουν λουλούδια στα δωμάτια των νοσοκομείων. Τα λουλούδια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ