ΨυχολογίαΠοια είναι η πλέον μοναχική γενιά σύμφωνα με έρευνα;

Ποια είναι η πλέον μοναχική γενιά σύμφωνα με έρευνα;

- Advertisement -

Καταρρίπτεται ο μύθος της πλέον μοναχικής γενιάς που παραδοσιακά ήταν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, μια νέα έρευνα που εξετάζει την ηλικιακή σχέση των ανθρώπων με τη μοναξιά. Η μοναξιά είναι μια ψυχοσωματική κατάσταση που δεν κοιτά ηλικίες και δεν κάνει διακρίσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας Cigna, σε 20.000 Αμερικανούς από 18 ετών και πάνω, η νεότερη ηλικιακά ομάδα, 18 έως 22 ετών, νιώθει πιο αποκομμένη από τις μεγαλύτερες γενιές, ακόμα και από αυτή των 72 ετών και πάνω.

Η «Generation Z» ή αλλιώς post-millenials είναι αυτή η γενιά που νιώθει περισσότερη μοναξιά από όλες τις άλλες.

Η γενιά αυτή αποτελείται από τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί από τα μέσα του ‘90 έως τα μέσα του 2000 (1995-2005) και ακολουθεί αυτή των millenials.

Ακόμη, όσον αφορά στην έρευνα, σχεδόν το μισό των Αμερικανών που μελετήθηκαν (46%) είπαν ότι νιώθουν μοναξιά μερικές φορές ή πάντα και ένας στους τέσσερις ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει.

Η μελέτη αναφέρει ότι ο λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη φυσικών δεσμών. Οι μισοί που δεν είχαν ποτέ αλληλεπίδραση από κοντά έχουν κακή υγεία σε σχέση με το 12% που είχε προσωπικές σχέσεις.

«Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη μόδα με την αναμόρφωση της συζήτησης για την ψυχική ευεξία και την ζωτικότητα, σχετικά με την ψυχοσωματική σύνδεση. Όταν το σώμα και το μυαλό λειτουργούν ως ένα, έχουμε δυνατά αποτελέσματα» όπως αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Cigna, David Cordani.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν πρόσβαση στα social media, καθιστώντας την σύγχρονη κοινωνία την πιο συνδεδεμένη που έχει υπάρξει. Κι όμως, η επιδημία της μοναξιάς εξαπλώνεται στον κόσμο.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν χρόνια μοναξιά. Αυτό μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών και φλεγμονών, που αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νόσων, αρθρίτιδας, διαβήτη και άνοιας.

Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με την επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Οι άνθρωποι που δεν είχαν σημαντικούς κοινωνικούς κύκλους ήταν έξι φορές πιο πιθανό να δέχονται ιατρικές συμβουλές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ