ΨυχολογίαΗ κατάθλιψη της μητέρας και η επίδραση στον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού

Η κατάθλιψη της μητέρας και η επίδραση στον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού

- Advertisement -

Αντιμέτωπα με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) βρίσκονται τα παιδιά των μητέρων που εκδηλώνουν σημάδια κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Ιστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Child Development (Ανάπτυξη Παιδιού), μελετώντας περίπου 900 παιδιά και τις μητέρες τους, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν μητέρες με σοβαρή κατάθλιψη, είχαν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

Η νοημοσύνη των παιδιών μετρήθηκε με τα συνήθη τεστ IQ ανά πενταετία στις ηλικίες ενός έτους, πέντε δέκα και 16 ετών. Παράλληλα, αξιολογήθηκαν οι μητέρες τους για τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης και βρέθηκε ότι σχεδόν οι μισές είχαν ελαφριά έως σοβαρή κατάθλιψη.

«Βρήκαμε ότι οι βαριά καταθλιπτικές μητέρες δεν επένδυαν συναισθηματικά, ούτε παρείχαν μαθησιακό υλικό για να υποστηρίξουν το παιδί τους, όπως παιγνίδια και βιβλία, όσο το έκαναν οι μητέρες χωρίς κατάθλιψη. Αυτό, με τη σειρά του, επιδρά αρνητικά στη νοημοσύνη ενός παιδιού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του έως τον 16ο», δήλωσε η Ιστ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ