WellnessH μόδα του web training και η ομαδική διαδικτυακή προπόνηση

H μόδα του web training και η ομαδική διαδικτυακή προπόνηση

- Advertisement -
  • Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό

Με ισχυρή παρουσία στα social media και πάνω από 42,7 χιλιάδες followers στο instagram, ο personal trainer Χάρης Ιωαννίδης καταφέρνει να «παντρέψει» της αξία της παραδοσιακής γυμναστικής με τη διάδραση της νέας, ψηφιακής τεχνολογίας.

Το «φαινόμενο» #charisyourpersonaltrainer από την Θεσσαλονίκη, μιλάει στο healthpharma.gr για το τι έχει αλλάξει γύρω από το χώρο του wellness, αλλά και για τις νέες τάσεις του web training και ομαδικής διαδικτυακής προπόνησης που αναπτύσσεται στην Ελλάδα.

• Είναι κοινή διαπίστωση πως ο περισσότερος κόσμος στρέφεται σε «εποχικές» λύσεις είτε για να βελτιώσει τη διατροφή του, είτε για να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητα του. Κι όλα αυτά λίγο πριν το καλοκαίρι. Κατά πόσο τα τελευταία χρόνια η προσέγγιση του ευ ζην ξεφεύγει πλέον από τη λογική του trend και γίνεται περισσότερο «τρόπος ζωής»;

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως λόγω της κρίσης, πολύς κόσμος αποφάσισε να ασχοληθεί ουσιαστικά με τον εαυτό του. Υπάρχει μεγάλο «ρεύμα» και ενδιαφέρον για μια προσέγγιση που εμπεριέχει τη φιλοσοφία της υγιεινής ζωής και της αυτοβελτίωσης του εαυτού μας γενικότερα.

Αν σκεφτούμε πόσο συχνά πλέον ακούμε και διαβάζουμε τις λέξεις personal trainer, healthy food, avocado, λιναρόσπορο κλπ, θα αντιληφθούμε ότι πράγματι κάτι αλλάζει. Αυτά ίσως ήταν λιγάκι πιο ελιτίστικα κάποια χρόνια πριν. Τώρα έχουν γίνει πιο προσιτά εξαιτίας του ότι όσα έχει να ξοδέψει ο καθένας μας, επιλέγει να τα ξοδεύει πιο εποικοδομητικά αναζητώντας την ποιότητα.

Βέβαια η επιθυμία για το ευ ζην σε άλλες περιπτώσεις γίνεται συνετά και με πρόγραμμα και σε άλλες περιστασιακά. Η εμπειρία μου λέει ότι, υγιές και γυμνασμένο σώμα αποκτούμε αν το βάλουμε σαν μακροχρόνιο στόχο και όχι σαν μια ολιγόμηνη δοκιμασία με πολλές στερήσεις και εντατικές προπονήσεις.

Δυστυχώς όμως, πάντα θα υπάρχει ο άνθρωπος που θα έρθει το Μάιο για να βγει τον Ιούνιο «φέτες», αλλά καλό είναι και εμείς οι προπονητές, να μη μοιράζουμε υποσχέσεις γιατί ο κόσμος μετά απογοητεύεται και απομακρύνεται από την άσκηση.

Ας προσπαθούμε λοιπόν όλοι μας καθημερινά να βελτιώνουμε τη ζωή μας , κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά, γιατί, σωστή διατροφή και άσκηση σημαίνει , ευεξία, μακροζωία, λαμπερό δέρμα, ενέργεια, καλό σεξ.

• Οι απαντήσεις που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο σε θέματα άσκησης και διατροφής είναι τεράστιες σε όγκο αλλά και ποικιλία. Ωστόσο όχι και πάντα σωστές. Τι πρέπει να προσέχει κάποιος σε θέματα διατροφής και άσκησης που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα;

Είμαι από αυτούς που δεν πιστεύουν στα γρήγορα αποτελέσματα αλλά στην συνετή και οργανωμένη προσπάθεια. Σαφώς και κατακλυζόμαστε από πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την άσκηση/διατροφή αλλά το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα άλλα θέματα.

Ας διασταυρώνουμε κάθε πληροφορία που διαβάζουμε και αν είναι εφικτό να ρωτάμε και έναν ειδικό. Υπάρχουν πολλές παγίδες, αλλά αν ακολουθούμε την κοινή λογική και δεν βιαζόμαστε να φτάσουμε σε αποτελέσματα, που δεν είναι εφικτά βάσει αυτής, τότε θα τις αποφύγουμε.

Καλό είναι να προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε από πλατφόρμες που έχουν κάποια εγκυρότητα και ανανεώνουν συχνά τη θεματολογία τους. Επίσης να ρωτάμε για όσα μας απασχολούν σχετικά με το σώμα μας, ανθρώπους που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις αντοχές μας.

Να μην ξεχνάμε ότι κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά σε κάθε άσκηση και σε κάθε ερέθισμα οπότε μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις. Είναι σίγουρο πως δεν κάνουν καλό στη ψυχολογία μας σχετικά με όσα διαβάζουμε και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε.


• Το τελευταίο διάστημα έρχεται δυνατά στο προσκήνιο το web personal training. Ένα μοντέλο τεχνολογίας εισερχόμενο από το εξωτερικό. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Το web training αποτελεί μια σχετικά φρέσκια ιδέα στην Ελλάδα. Όμως σιγά σιγά βρίσκει απήχηση κυρίως σε επιχειρηματίες, που δεν έχουν καθόλου χρόνο να μετακινηθούν. Ή ακόμα και για ανθρώπους που προτιμούν να κάνουν ακόμα και τη γυμναστική τους στο σπίτι ή το γραφείο τους.

Αυτά που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει είναι ένα lap top ή το κινητό του, αρκεί να έχει εσωτερική κάμερα.

Τα οφέλη πολλά, μεταξύ άλλων, ότι καταφέρνει κάποιος να γυμνάζεται υπό καθοδήγηση χωρίς να ξοδεύει χρόνο σε μετακινήσεις. Ότι δε χρειάζονται όργανα και μπορεί να κάνει έναν μεγάλο αριθμό ασκήσεων μόνο με το βάρος του σώματος (somatics training). Ότι έχοντας συγκεκριμένο ιντερνετικό ραντεβού δε θα αμελεί να γυμνάζεται. Ότι επιλέγει trainer από όποια πόλη ή χώρα θέλει. Όπως επίσης ότι νιώθει ακόμα και μέσω skype την ώθηση από κάποιον για να δώσει λίγη ακόμα προσπάθεια στην προπόνηση.

• Είμαστε εξοικειωμένοι με το διαδικτυακό training για την εκγύμναση μας;

Στη χώρα μας δεν θα έλεγα ότι είμαστε ακόμα εξοικειωμένοι, παρότι αποτελεί ήδη για κάποιους, τη μόνη λύση. Δουλεύοντας ήδη δυο χρόνια τέτοια προγράμματα, νιώθω ότι δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που δε θα πήγαιναν ποτέ σε ένα γυμναστήριο, να καταφέρουν να γυμναστούν.

Ίσως δεν είναι για το ευρύ κοινό, όμως δεν παύει να είναι μια εναλλακτική. Είναι κάτι ιδιαίτερο και έχει αρκετές διαφορές από μια απλή προπόνηση. Πιστεύω απαιτεί περισσότερη αφοσίωση και συγκέντρωση από τον trainer. Θέλει προσπάθεια για να μεταδώσει μέσα από μια κάμερα όλη του την ενέργεια και τη γνώση.

Βέβαια αν υπάρχει διάθεση όλα γίνονται μια χαρά. Μέσα από την συνομιλία γίνεται αντιληπτή η αίσθηση της κόπωσης του ασκούμενου. Οπότε ανάλογα ρυθμίζεται η ένταση της προπόνησης.

Web Trainers θα βρεις σίγουρα στο διαδίκτυο. Για το αν είναι κάποιος καλός ή όχι δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις. Μια ακόμα πιο καινοτόμα ιδέα θα είναι ομαδική διαδικτυακή προπόνηση, είναι κάτι που έχω και στα δικά μου μελλοντικά σχέδια.


• Ευχαριστούμε τον Χάρη Ιωαννίδη, Personal Trainer, για την συνέντευξη που μας παραχώρησε


#charisyourpersonaltrainer


Charis Ioannidis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ