ΠΡΟΣΩΠΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΓρηγοριάδης: Μονόδρομος η ολιστική προσέγγιση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Γρηγοριάδης: Μονόδρομος η ολιστική προσέγγιση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

- Advertisement -
  • Συνέντευξη στην Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Μονόδρομο χαρακτήρισε την ολιστική προσέγγιση στην πολλαπλή σκλήρυνση ο Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Γρηγοριάδης, μιλώντας στο healthpharma.gr. Παράλληλα, στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανασολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, επεσήμανε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης στη νόσο για το «φρενάρισμα» στην εξέλιξη της αναπηρίας.

Μονόδρομο χαρακτήρισε την ολιστική προσέγγιση στην πολλαπλή σκλήρυνση ο Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Γρηγοριάδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κύριε Γρηγοριάδη, ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για τη πολλαπλή σκλήρυνση ;

Τα καινούργια δεδομένα έχουν να κάνουν σχετικά με την παθογένεια της νόσου. Αναγνωρίζουμε πλέον αυτό που ονομάζουμε προοδευτικότητα στην αναπηρία. Είναι κάτι που ξεκινάει με το που εμφανίζεται η νόσος. Μάλιστα, συνήθως όταν διαγιγνώσκετε η Πολλαπλή Σκλήρυνση ήδη έχει συντελεστεί ενός βαθμού προοδευτικότητα. Η οποία όμως δεν είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού ή δεν έχουμε τα εργαλεία για να τη διαπιστώσουμε. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δράσουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Ώστε με τα μέσα που διαθέτουμε να προσπαθήσουμε να “φρενάρουμε” την εξέλιξη της αναπηρίας.

Για την Πρωτοπαθής Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ) τι προσφέρουν οι νέες θεραπείες;

Από τα καινούργια φάρμακα το μονοκλωνικό αντίσωμα ocrelizumab, είναι το πρώτο φάρμακο που κατέδειξε σε κλινικές μελέτες ότι έχει δράση στην Πρωτοπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ). Το ocrelizumab στοχεύει τα CD20 –Β λεμφοκύτταρα των οποίων η δραστηριότητα φαίνεται ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προοδευτικότητα της νόσου. Άρα αντιμετωπίζοντας αυτά τα κύτταρα όσο πιο νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά γίνεται, έχουμε σοβαρές πιθανότητες να «φρενάρουμε» την εξέλιξη της προοδευτικότητας της νόσου.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του ocrelizumab;

Στοχεύει τα Β-λεμφοκύτταρα που εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην καταστροφή της μυελίνης. Σέβεται όμως παράλληλα τα πρώιμα λεμφοκύτταρα, ώστε να δημιουργούνται καινούργια Β- λεμφοκύτταρα. Επίσης σέβεται τα πλασματοκύτταρα, που είναι οι τελικές μορφές διαφοροποίησης των Β-κυττάρων, τα οποία παράγουν τα αντισώματα. Όπως καταλαβαίνεται τα αντισώματα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας για να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις. Μπορούμε να πούμε ότι κατευθυνεται στα Β-λεμφοκύτταρα που είναι ενεργά, όσον αφορά την ανοσοπαθογένεια της νόσου,σεβόμενο όμως τις πολύ πρώιμες μορφές και τις πολύ διαφοροποιημένες μορφές.Επομένως πολύ σημαντικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να διατηρηθούν.

Πως χορηγείται η θεραπεία;

Είναι ενδοφλέβια θεραπεία που χορηγείται μία φορά κάθε 6 μήνες, εκτός από την πρώτη δόση η οποία μοιράζεται σε δύο δόσεις με διαφορά 15 ημερών η μία από την άλλη.

Που κυκλοφορεί η θεραπεία και πότε θα έρθει και στην Ελλάδα;

Το φάρμακο κυκλοφορεί πάνω από ένα χρόνο σε Αμερική και Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχει πάρει έγκριση και τώρα περιμένουμε να μπει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα στη κλινική μας να το δώσουμε μέσω ενός προγράμματος έγκαιρης πρόσβασης σε ένα περιορισμένο αριθμό ασθενών. Τώρα περιμένουμε να περάσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για να είναι διαθέσιμο για όλους τους ασθενείς που το χρειάζονται.

Η διαπραγμάτευση όμως για την Πολλαπλή Σκλήρυνση έχει ήδη καθυστέρηση πολύ. Πώς το βλέπετε αυτό;

Οι όροι της Οικονομίας καλώς ή κακώς ήρθαν και αλλάξαν πολλά πράγματα στη ζωή μας και στη καθημερινότητα μας. Υπάρχουν χώρες που de facto δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα. Το Εθνικό Σύστημα αυτών των χωρών επιτρέπει την πρόσβαση σε πολύ συγκεκριμένα φάρμακα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετική κατάσταση.
Δε ξέρω εάν το χρωστάμε επειδή βρισκόμαστε στην Ευρωζώνη. Πάντως υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στις θεραπείες.
Από την άλλη αυτό όμως δεν πρέπει να μας παρηγορεί, διότι από τη στιγμή που βγαίνει ένα καινούργιο φάρμακο δικαιούται κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη να έχει πρόσβαση. Αυτό λέει ο ανθρωπισμός και το συναίσθημα μου.

Φαίνεται όμως ότι αυτά που ρυθμίζουν αυτές τις καταστάσεις δεν αρκούνται ούτε σε συναισθηματισμούς ούτε σε ανθρωπισμούς. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες οι οποίες τηρούνται σε ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και εύρωστη οικονομία που έχουν τέτοιες καθυστερήσεις.

Δε θέλω να δικαιολογήσω κανέναν, θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση θα έπρεπε να είχε τελειώσει. Αν είναι θέμα διαδικασιών αυτές θα πρέπει να είχαν επιταχυνθεί όχι μόνο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλά για όλα τα χρόνια νοσήματα. Αυτό δεν γίνεται για κάποιο λόγο. Περιμένουμε με πολύ υπομονή να δούμε τι θα γίνει. Εμείς όμως δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα είμαστε δίπλα στους ασθενείς μας και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε με τα μέσα που έχουμε.

Ποια είναι η άποψη σας για την ολιστική προσέγγιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης;

Η ολιστική προσέγγιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι μονόδρομος. Διότι η θεραπεία για τη ΠΣ δεν είναι μόνο αυτά τα φάρμακα. Το γνωρίζουμε εδώ και πολλούς αιώνες από τον Ιπποκράτη είναι όμως μια χρονοβόρα, σύνθετη και πολύ απαιτητική διαδικασία την οποία δεν μπορεί να κάνει ένας γιατρός μόνος του. Η ολιστική προσέγγιση είναι απολύτως απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε οργανωμένα κέντρα τα οποία έχουν τους αντίστοιχους επαγγελματίες υγείας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοια κέντρα;

Το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης που εντάσσεται στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ έχει την απαραίτητη δομή και οργάνωση. Ως Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) είμαστε σε συνεργασία με το European Charcot Foundation. Έχει ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός κέντρου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ποια δεν πρέπει να παρακολουθείται μόνο η ασφάλεια των φαρμάκων αλλά και η αποτελεσματικότητα τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ