ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΓ. Μπασκόζος: Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγηση αντιβιοτικών

Γ. Μπασκόζος: Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγηση αντιβιοτικών

- Advertisement -

Φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, αναμένεται να βάλει το υπουργείο Υγείας, με την καθιέρωση ειδικής ιατρικής συνταγής.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος αναφορικά με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και τα υψηλά επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα, επεσήμανε χαρακτηριστικά «Θα πάρουμε μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και φυλασσόμενη αυτή η συνταγή» και εξέφρασε τη βούληση η εφαρμογή αυτού του μέτρου «να γίνει πάρα πολύ σύντομα».

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών, και τελικά οδηγεί σε λοιμώξεις που θα μπορούσαμε να τις θεραπεύουμε πολύ πιο εύκολα.

Επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων

«Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευθούν. Θα πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, κατά της μικροβιακής αντοχής. Ενεργοποιούμε τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, ετοιμάζουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την μικροβιακή αντοχή, ετοιμάζουμε την διυπουργική συνεργασία.

Είναι θέμα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι δυστυχώς η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και το πέρασμα αυτών των αντιβιοτικών στο περιβάλλον, στο νερό, και σε αυτά που τρώμε, επηρεάζει», συμπλήρωσε ο κ. Μπασκόζος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ