ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣΦΕΕ: Τα εμβόλια να συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό προϋπολογισμό

ΣΦΕΕ: Τα εμβόλια να συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό προϋπολογισμό

- Advertisement -

Τη πάγια θέση του για ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα εμβόλια επαναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (23–29 Απριλίου 2018).

Σε γραπτή δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου αναφέρει ότι «τα εμβόλια δεν είναι θεραπεία, είναι πρόληψη της ανάγκης για θεραπεία. Θα πρέπει, συνεπώς, να συμπεριληφθούν σε έναν άλλο, ξεχωριστό προϋπολογισμό, εκείνον της πρόληψης και όχι του φαρμάκου. Ένας τέτοιος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος μαζί με το κόστος των εμβολίων, το οποίο στη χώρα μας υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ, και την καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!».

Οι φαρμακευτικές εταιρίες ζητούν εδώ και καιρό την εξαίρεση των εμβολίων από τα δημοσιονομικά μέτρα υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της δαπάνης του εμβολιασμού σε κονδύλια πρόληψης θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδοτικών ροών σε στοχευμένες δράσεις για την τόνωση της εμβολιαστικής κάλυψης, (όπως π.χ. η συνεχή ενημέρωση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού),την παρακολούθηση αλλά και την καταγραφή της.

Ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ακόμα ότι, η χώρα μας δαπανά για τη πρόληψη το 1,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υγεία, με το ποσοστό αυτό να είναι το προτελευταίο ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, η δαπάνη για τον εμβολιασμό είναι η χαμηλότερη ανάμεσα στις 34 χώρες μέλη του, προσεγγίζοντας σχεδόν τα 5 ευρώ ανά κάτοικο.

Ας σημειωθεί ότι παράγοντες, όπως η έλλειψη συμμόρφωσης προς τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών ή οι προσφυγικές ροές αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης επιδημικών εξάρσεων ή και πανδημιών με σοβαρές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η έξαρση της ιλαράς, σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ήδη στη χώρα μας μετράμε, μέσα σε ένα σχεδόν χρόνο, 2.600 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς, τρία εκ των οποίων θανατηφόρα – σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Ο ΣΦΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημαντική αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, θέτει τον εμβολιασμό ως προτεραιότητα και βασικό άξονα για την διατήρηση της καλής υγείας των πολιτών. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς για την ορθή ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα ισχυροποιηθεί τόσο η χώρα μας, όσο και η Ευρωπαϊκή Ήπειρος συνολικά απέναντι στα μεταδιδόμενα νοσήματα. Η ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων μειώνει τόσο το άμεσο κόστος (ιατρική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με τον εμβολιασμό νοσημάτων και των επιπλοκών τους), όσο και το έμμεσο κόστος (νοσηλεία, απώλεια ωρών εργασίας)», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη. Την εβδομάδα αυτή, όλες οι χώρες υιοθετούν από κοινού το σύνθημα «Prevent-Protect-Immunize.» (Πρόληψη-Προστασία- Εμβολιασμός.) και οργανώνουν δραστηριότητες με κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, των Υγειονομικών Αρχών και της Ιατρικής Κοινότητας σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα στην προστασία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Χάρη στην ανακάλυψη των εμβολίων και την ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων, εξαλείφθηκε μία σειρά από θανατηφόρα μολυσματικά νοσήματα (διφθερίτιδα, πολυομελίτιδα), επήλθε σημαντική μείωση του φορτίου μεταδοτικών νοσημάτων και απελευθερώθηκαν πόροι των υγειονομικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία. Εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ενώ επιπρόσθετα, ο μαζικός εμβολιασμός παρέχει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Αντιλαμβανόμενη τα οφέλη του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία, η Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δεκαετία των Εμβολίων» έχει καταρτίσει Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης με το οποίο στοχεύει στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης σε ποσοστό 90% για όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο έως το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ