ΠρόληψηΣύνδρομο Χριστουγεννιάτικου Δέντρου: Τι να προσέξετε τις γιορτές

Σύνδρομο Χριστουγεννιάτικου Δέντρου: Τι να προσέξετε τις γιορτές

- Advertisement -

Εάν έχεις την τάση να εμφανίζεις καταρροή, υγρά μάτια, φτέρνισμα, βήχα ή φαγούρα στο δέρμα ή νιώθεις ότι το άσθμα σου επιδεινώνεται, μπορεί να αντιμετωπίζεις αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου».

Εάν έχεις την τάση να εμφανίζεις καταρροή, υγρά μάτια, φτέρνισμα, βήχα ή φαγούρα στο δέρμα ή νιώθεις ότι το άσθμα σου επιδεινώνεται, μπορεί να αντιμετωπίζεις αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, αλλά μερικές φορές εκτός από δώρα μπορεί να φέρει και μια μεγάλη λίστα από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως βήχα, φτέρνισμα, φαγούρα και εξανθήματα ή αλλιώς το λεγόμενο «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου».

Ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος «εφιάλτης»… Με λίγα λόγια, μπορεί να έχετε αλλεργία στο δέντρο σας.

Στα φορτωμένα από λαμπιόνια και στολίδια κλαδιά μπορεί να κρύβεται σκόνη και 53 διαφορετικά είδη μούχλας.

Από όλα αυτά τα διαφορετικά είδη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology, το 70% έφερε μαζί και άλλους «ανεπιθύμητους συνοδούς», όπως κρίσεις άσθματος, κνησμό, επιπεφυκίτιδα, βήχα, καταρροή ή μπούκωμα, διαταραχές στον ύπνο και κόπωση.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ευθύνεται για αρκετά κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων αλλεργιών, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, λόγω διαφόρων μυκήτων που αναπτύσσονται επάνω στο φυτό.

Αυτοί οι μύκητες υπάρχουν φυσιολογικά στα δέντρα, αναπτύσσονται όμως ταχύτατα στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού: Μέσα σε 15 ημέρες μπορούν να εξαπλασιαστούν!

Αν, δηλαδή, δύο εβδομάδες αφότου στολίσετε το δέντρο σας αρχίσετε να φτερνίζεστε ακατάπαυστα, μπορεί να μην είναι κάποιο κρύωμα που σας ταλαιπωρεί και ο «ένοχος» να βρίσκεται στο σαλόνι σας.

Φυσικό VS Τεχνητό

Φυσικά, ένα αληθινό δέντρο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ενοχλήσεις, σε σύγκριση με ένα ψεύτικο, ωστόσο, ακόμη και τα τεχνητά – που έχουν μείνει στο πατάρι ένα ολόκληρο χρόνο – έχουν μεγάλες ποσότητες σκόνης που θα απελευθερωθούν με το ξεπακετάρισμα και μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτωματολογία.

Πώς θα προστατευτείτε από το «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου»

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Αποθήκευσε το ψεύτικο δέντρο αεροστεγώς:

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί όπου υπάρχει υγρασία. Επομένως η αποθήκευση του ψεύτικου δέντρου σου σε ένα αεροστεγές κουτί μπορεί να το αποτρέψει αυτό, ειδικά εάν είναι κλειδωμένο σε μια βρώμικη αποθήκη όλο τον χρόνο. Η σωστή αποθήκευση θα μειώσει επίσης τα ακάρεα σκόνης.

Καθάρισε επίσης τα στολίδια:

Τα στολίδια και άλλα διακοσμητικά μπορούν επίσης να μαζέψουν σκόνη, οπότε μην ξεχάσεις να τα καθαρίσεις, κατά προτίμηση με ένα βρεγμένο πανί, ώστε τα αλλεργιογόνα να μην απλωθούν στο σπίτι σου.

Άλλαξε ρούχα αμέσως:

Αφού στολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου, φρόντισε να αλλάξεις ρούχα, ώστε να εμποδίσεις την εξάπλωση ακάρεων σκόνης στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Βάλε έναν ιονιστή αέρα κοντά στο δέντρο σου:

Ένας ιόνιστης αέρα θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, απορροφώντας αιωρούμενα αλλεργιογόνα.

Πέτα το αληθινό δέντρο αμέσως μετά το τέλος των γιορτών:

Ένα δέντρο που αποσυντίθεται θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα μούχλας με την πάροδο του χρόνου. Πέταξε το όσο πιο γρήγορα μπορείς για να αποφύγεις την έκθεσή σου σε αυτή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ