ΦάκελοιΟδοντιατρικάΖήνωνος: Σύγχρονη οδοντιατρική και πρακτικές για να... χαμογελάς

Ζήνωνος: Σύγχρονη οδοντιατρική και πρακτικές για να… χαμογελάς

- Advertisement -
  • Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Ζήνωνος
Μιχάλης Ζήνωνος
Μιχάλης Ζήνωνος

Με την πάροδο του χρόνου, επήλθαν ραγδαίες αλλαγές στην οδοντιατρική επιστήμη, με την κλασική συμβατική οδοντιατρική να αντικαθίσταται σταδιακά από την εφαρμογή υπερσύγχρονων μεθόδων προληπτικής οδοντιατρικής περίθαλψής, διάγνωσης και θεραπείας.

Υπάρχουν επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η επιστήμη έχει αναπτυχθεί πριν χιλιάδες χρόνια. Ερευνητές έχουν εντοπίσει ενδείξεις οδοντιατρικής στην Αρχαία Αίγυπτο που χρονολογούνται από το 7500 π.Χ., με τους αρχαίους Αιγύπτιους να πρωτοπορούν όσον αφορά στην δημιουργία οδοντοστοιχιών και στεφάνων!

Στην αρχαία Ελλάδα τόσο ο Ιπποκράτη, όσο και ο Αριστοτέλης, συνέβαλαν περαιτέρω στην εξέλιξη αυτή γράφοντας για θέματα όπως η οδοντογένεση, οι εξαγωγές δοντιών και η αντιμετώπιση της τερηδόνας.

Βέλτιστες πρακτικές…

Η εντυπωσιακή εξέλιξη της οδοντιατρικής οδήγησε στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών, τη χρήση νέων υλικών και την εφαρμογή νέων προηγμένων μεθόδων. Οι ασθενείς μπορούν πλέον να διατηρούν την στοματική κοιλότητά τους υγιή χωρίς να νιώθουν πόνο ή την οπουδήποτε ενόχληση κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στον οδοντίατρο.

Τεχνικές που βασίζονται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως η τρισδιάστατη (3-D) απεικόνιση, η ψηφιακή αποτύπωση και το σύστημα CAD/CAM, έχουν επηρεάσει σημαντικά το επάγγελμα. Παράλληλα έχουν μειώσει τον απαραίτητο αριθμό επισκέψεων για πολύπλοκες οδοντικές επεμβάσεις και αποκαταστάσεις. Οι έμπειρες ομάδες οδοντιάτρων και άλλων παροχών οδοντικής φροντίδας εφαρμόζουν προηγμένες μεθόδους και τεχνικές για να επιτύχουν άμεσα και άψογα αποτελέσματα όσον αφορά τη γενική και αισθητική οδοντιατρική και φυσικά τη βέλτιστη αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελου (smile makeover)!

Αισθητική αποκατάσταση

Η πλήρης ανακατασκευή του οδοντικού φραγμού γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση των πολύ φθαρμένων οδοντοστοιχιών συνιστά μία από τις πιο απαιτητικές κλινικές προκλήσεις. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες, όπως η Ρομποτική Οδοντιατρική και ο Ψηφιακός Σχεδιασμός Χαμόγελου (DSD) καταστούν την αποκατάσταση δυνατή σε δυο μόνο επισκέψεις. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή με τη βοήθεια του υπολογιστή ( CAD/CAM) χρησιμοποιείται για την παραγωγή διάφορων τύπων οδοντικών αποκαταστάσεων, όπως όψεις, τα ένθετα, οι στεφάνες, οι γέφυρες κ.α. Οι μεθόδοι αυτοί (CAD/CAM, DSD, 3D απεικόνιση) διευκολύνουν την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, καθώς επιτρέπει την προεπισκόπηση του τελικού αποτελέσματος, παρέχοντας τη δυνατότητα στον οδοντίατρο σας να έχει τον πλήρη έλεγχο του. Επιπλέον, επιτρέπει τον προ εγχειρητικό προγραμματισμό των εμφυτευμάτων και την ακριβή τοποθέτηση τους. Δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα τοπικού αναισθητικού. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε μια μόνο επίσκεψη!

Ψηφιακός Σχεδιασμός

Ο Ψηφιακός Σχεδιασμός Χαμόγελου (DSD) είναι ένα πολυχρηστικό εννοιολογικό πρωτόκολλο ειδικά σχεδιασμένο για οδοντίατρους, τεχνικούς και άλλους ειδικούς του κλάδου που δημιουργήθηκε από τον Δρ. Christian Coachman. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει ενεργά τους ασθενείς, καθιστώντας τους συν-σχεδιαστές των χαμόγελών τους. Διάφορες ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ευκρίνειας αναλύουν τις αναλογίες του προσώπου και της οδοντοστοιχίας των ασθενών. Στόχος είναι η εξατομίκευση του αποτελέσματος, για ένα πιο φυσικό, σίγουρο και όμορφο χαμόγελο που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

O DSD συμβάλλει επίσης στην βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ της οδοντιατρικής ομάδας. Παράλληλα αυξάνει την αποτελεσματικότητα της παρουσίασης των περιστατικών της κλινικής αποτελεσματικότητας και της προεπισκόπησης. Η ακριβής τεκμηρίωση κάθε περίπτωσης μειώνει τον χρόνο προγραμματισμού αφού αποφεύγονται τα οποία χρονοβόρα και δαπανηρά λάθη.

Η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αισθητικού και λειτουργικού μακροπροθέσμου αποτελέσματος εξαρτάται. από την ομαδική εργασία και τη χρήση εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας. Σήμερα, οι οδοντιατρικές πρακτικές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια, τη μέγιστη άνεση και την ακρίβεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Dr Zenonos – The Dental Clinic που δημιουργήθηκε το 1997, από τον Δρ. Μιχάλη Ζήνωνος

Μιχάλης Ζήνωνος
Μιχάλης Ζήνωνος

Ευχαριστούμε τον Δρ. Μιχάλη Ζήνωνος για την παραχώρηση του άρθρου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ