ΠρόληψηΜειώθηκαν κατακόρυφα οι γεννήσεις - Έρευνα της Eurostat

Μειώθηκαν κατακόρυφα οι γεννήσεις – Έρευνα της Eurostat

- Advertisement -

Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζουν οι δείκτες με τις γεννήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που παρουσιάζουν τη θλιβερή πραγματικότητα και αναδεικνύουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζουν οι δείκτες με τις γεννήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, η Eurostat

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, το 2022 στην ΕΕ υπήρχαν σχεδόν 200 εκατομμύρια νοικοκυριά. Σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών (24,3%) είχε παιδιά. Περίπου το 10% των νοικοκυριών είχε είτε ένα παιδί (12,1%) είτε δύο (9,3%), ενώ μόνο το 3% των νοικοκυριών της ΕΕ περιλάμβανε τρία ή περισσότερα παιδιά. Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,9% κατά τα έτη 2012 και 2022. Ωστόσο το ποσοστό των νοικοκυριών που περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα παιδί μειώθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο. Τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με παιδιά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (33,9%), την Ιρλανδία (32,2%) και την Κύπρο (30,6%), ενώ στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά στη Φινλανδία (18,4%), τη Γερμανία (20,1%) και τις Κάτω Χώρες (21,8%).

Η Ελλάδα παρουσιάζει αντίστοιχους αριθμούς γεννήσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τα περίπου 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά, πάνω από τα 3 εκατομμύρια δεν έχουν παιδί. Μόνο ένα παιδί υπάρχει σε λιγότερα από 580.000 και δύο παιδιά σε λιγότερα από 400.000 νοικοκυριά. Τρία ή παραπάνω παιδιά υπάρχουν σε λιγότερα από 170.000 νοικοκυριά.

Ποιοτικά στοιχεία

Όσον αφορά τα νοικοκυριά με παιδιά, τα νοικοκυριά με 1 παιδί είναι τα πιο συνηθισμένα στην ΕΕ. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά με παιδιά είχαν ένα παιδί (49,5%) το 2022, ενώ το 38,1% είχε δύο παιδιά και το 12,4% τρία ή περισσότερα.

Τα νοικοκυριά με ένα παιδί ήταν τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τις Κάτω Χώρες, όπου τα νοικοκυριά με δύο παιδιά είχαν υψηλότερο ποσοστό. Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά με παιδιά ήταν με ένα παιδί στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

Τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά ήταν τα λιγότερο συνηθισμένα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το ποσοστό τους στο σύνολο των νοικοκυριών με παιδιά κυμαινόταν από 22,3% στην Ιρλανδία, 21,2% στη Σουηδία και 19% στη Φινλανδία, έως 6,3% στην Πορτογαλία, 6,5% στη Βουλγαρία και 7,4% στην Ιταλία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ