ΠρόληψηΚεταμίνη: Το αναισθητικό που βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Κεταμίνη: Το αναισθητικό που βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

- Advertisement -

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται συχνά σε χαμηλές δόσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά οι δράσεις της στον εγκέφαλο παραμένουν σχετικά ασαφείς.

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται συχνά σε χαμηλές δόσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά οι δράσεις της στον εγκέφαλο παραμένουν σχετικά ασαφείς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο κατάθλιψης σε ποντίκια για να αποκαλύψουν ότι μια μορφή κεταμίνης (ένα κοινό αναισθητικό) σε χαμηλές δόσεις μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές διαταραχές αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος νησιωτικός φλοιός.

Η κεταμίνη αναφέρεται σε ένα μείγμα δύο διαφορετικών μορφών: (S)-κεταμίνη και (R)-κεταμίνη. Αυτά τα δύο μόρια είναι κατοπτρικά ισομερή ή εναντιομερή – έχουν τον ίδιο μοριακό τύπο, αλλά οι τρισδιάστατες μορφές τους είναι κατοπτρικές εικόνες η μία της άλλης. Αν και συνήθως εμφανίζονται ως ζεύγη (S) και (R), μπορούν επίσης να διαχωριστούν είτε σε (S)-κεταμίνη είτε σε (R)-κεταμίνη. Καθένα από αυτά είναι ευεργετικό στη θεραπεία της κατάθλιψης, αν και τα συγκεκριμένα αποτελέσματά τους ποικίλλουν.

Οι επιδράσεις…

Όταν η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να εξετάσει τις επιδράσεις της (S)-κεταμίνης και της (R)-κεταμίνης στα συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη σε ποντίκια, έπρεπε πρώτα να αποφασίσει για το κατάλληλο μοντέλο. Δεδομένου ότι η κατάθλιψη και οι κοινωνικές διαταραχές μπορούν να προκληθούν από τη μακροχρόνια κοινωνική απομόνωση, επέλεξαν ένα μοντέλο ποντικιών με χρόνια (τουλάχιστον 6 εβδομάδες) κοινωνική απομόνωση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που τους επέτρεψε να συγκρίνουν άμεσα τη νευρωνική ενεργοποίηση σε ολόκληρο τον εγκέφαλο των ποντικιών που έλαβαν (S)-κεταμίνη, (R)-κεταμίνη ή φυσιολογικό ορό (ως έλεγχο) αμέσως μετά τις συμπεριφορικές δοκιμασίες.

Ο ρόλος της (R)-κεταμίνης στην κατάθλιψη

«Με αυτόν τον τρόπο, μπορέσαμε να παρατηρήσουμε διαφορές μεταξύ των θεραπειών με (S)-κεταμίνη και (R)-κεταμίνη όσον αφορά τη νευρωνική ενεργοποίηση σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, χωρίς να έχουμε μια προκαθορισμένη υπόθεση», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rei Yokoyama. «Ειδικότερα, διαπιστώσαμε ότι η χρόνια κοινωνική απομόνωση οδήγησε σε μειωμένη νευρωνική ενεργοποίηση στον πρόσθιο νησιωτικό φλοιό -μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη συναισθηματική ρύθμιση- κατά τη διάρκεια της κοινωνικής επαφής και ότι η (R)-κεταμίνη, αλλά όχι η (S)-κεταμίνη, ανέτρεψε αυτό το αποτέλεσμα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με (R)-κεταμίνη ήταν καλύτερα στην αναγνώριση άγνωστων έναντι οικείων ποντικιών σε μια δοκιμασία κοινωνικής μνήμης, γεγονός που υποδηλώνει βελτιωμένη κοινωνική νόηση. Επιπλέον, όταν καταστέλλεται η νευρωνική δραστηριότητα στον πρόσθιο νησιωτικό φλοιό, οι βελτιώσεις που προκλήθηκαν από την (R)-κεταμίνη εξαφανίστηκαν.

«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία του πρόσθιου νησιωτικού φλοιού για τις θετικές επιδράσεις της (R)-κεταμίνης στις κοινωνικές διαταραχές, τουλάχιστον στα ποντίκια», προσθέτει ο Hitoshi Hashimoto, κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Συνολικά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η (R)-κεταμίνη μπορεί να είναι καλύτερη από την (S)-κεταμίνη για τη βελτίωση της κοινωνικής νόησης και υποδηλώνουν ότι αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από την αποκατάσταση της νευρωνικής ενεργοποίησης στον πρόσθιο νησιωτικό φλοιό».

Δεδομένου ότι τα ποσοστά κοινωνικής απομόνωσης και κατάθλιψης αυξάνονται παγκοσμίως, τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Η (R)-κεταμίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τις κοινωνικές διαταραχές που προκαλούνται από την απομόνωση και μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με συναφείς διαταραχές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ