ΠρόληψηΚαρδιακή προσβολή: Ποιοι είναι οι 15 απροσδόκητοι παράγοντες

Καρδιακή προσβολή: Ποιοι είναι οι 15 απροσδόκητοι παράγοντες

- Advertisement -

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέες εκπληκτικές αιτίες καρδιακής προσβολής – μεταξύ των οποίων και αυτές στις οποίες μπορεί να εκθέτετε τον εαυτό σας εν αγνοία σας καθημερινά, όπως:

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέες εκπληκτικές αιτίες καρδιακής προσβολής - μεταξύ των οποίων και αυτές στις οποίες μπορεί να εκθέτετε τον εαυτό σας εν αγνοία σας καθημερινά, όπως:

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Έλλειψη ύπνου

Θα αισθάνεστε κακόκεφοι και κουρασμένοι αν δεν κοιμάστε αρκετά σε τακτική βάση, αλλά αυτό μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν συνήθως λιγότερες από 6 ώρες τη νύχτα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή από εκείνους που κοιμόντουσαν 6 έως 8 ώρες. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά γνωρίζουν ότι η απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να οδηγήσει σε φλεγμονή. Κανένα από αυτά δεν είναι καλό για την καρδιά σας.

Πονοκέφαλοι ημικρανίας

Οι άνθρωποι που τους παθαίνουν συχνά είναι πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή αργότερα στη ζωή τους από εκείνους που δεν τους παθαίνουν. Και αυτοί που περιλαμβάνουν αύρες – παράξενες εικόνες, ήχους ή συναισθήματα που ξεκινούν πριν από τον πονοκέφαλο – φαίνεται να έχουν ισχυρότερη σχέση με τα καρδιακά προβλήματα.

Κρύος καιρός

Είναι ένα σοκ για το σύστημα. Η παραμονή έξω τους χειμερινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σας, καθιστώντας δυσκολότερο για το αίμα να φτάσει στην καρδιά σας. Συν τοις άλλοις, η καρδιά σας πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να κρατήσει το σώμα σας ζεστό. Αν ανησυχείτε γι’ αυτό, παίξτε έξυπνα στις χαμηλές θερμοκρασίες και περιορίστε τη βαριά σωματική δραστηριότητα, όπως το φτυάρισμα του χιονιού.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και καυσαέρια αυτοκινήτων

Οι καρδιακές προσβολές είναι πιο συχνές όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά. Οι άνθρωποι που αναπνέουν βρώμικο αέρα σε τακτική βάση είναι πιο πιθανό να έχουν φραγμένες αρτηρίες και καρδιακές παθήσεις. Το να κάθεστε στην κίνηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή μπορεί να συνδυάσει τα καυσαέρια του αυτοκινήτου με θυμό ή απογοήτευση.

Ένα μεγάλο, βαρύ γεύμα

Σκεφτείτε διπλά πριν πάτε για δεύτερο ή τρίτο γεύμα. Όταν τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού, αυτό οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες νορεπινεφρίνης στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές σε ορισμένους ανθρώπους. Τα πολύ λιπαρά γεύματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα ξαφνικό άλμα σε ένα είδος λίπους στο αίμα σας, και αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινή βλάβη σε ορισμένα αιμοφόρα αγγεία.

Έντονα συναισθήματα, αρνητικά ή θετικά

Ο θυμός, η θλίψη και το άγχος είναι γνωστές αιτίες πρόκλησης καρδιακών προβλημάτων, αλλά και τα χαρούμενα γεγονότα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή. Μπορεί να προκληθεί από το είδος των συναισθημάτων που συνοδεύουν ένα πάρτι γενεθλίων έκπληξη, έναν γάμο ή τη γέννηση ενός εγγονιού.

Ξαφνική ή έντονη άσκηση

Το να είστε σε φόρμα θα προστατεύσει μακροπρόθεσμα την καρδιά σας, αλλά το να κάνετε πάρα πολλά μπορεί να είναι επικίνδυνο. Περίπου το 6% των καρδιακών προσβολών προκαλούνται από ακραία σωματική προσπάθεια. Και ενώ πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για την ανακούφιση από το στρες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην το παρακάνετε όταν είστε θυμωμένοι ή αναστατωμένοι.

Κρύωμα ή γρίπη

Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταπολεμά ένα μικρόβιο, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που μπορεί να βλάψει την καρδιά και τις αρτηρίες σας. Σε μια μελέτη, τα άτομα με αναπνευστικές λοιμώξεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή. Αλλά το επίπεδο κινδύνου τους επανήλθε στο φυσιολογικό επίπεδο αφού είχαν απαλλαγεί από τη λοίμωξη για μερικές εβδομάδες. Τα ποσοστά καρδιακών προσβολών είναι επίσης υψηλότερα κατά τη διάρκεια επιδημιών γρίπης – άλλος ένας καλός λόγος για να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης.

Άσθμα

Οι πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή αυξάνονται κατά περίπου 70% αν έχετε αυτή την πνευμονοπάθεια. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε εισπνευστήρα για να το κρατήσετε υπό έλεγχο, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από το κανονικό. Λόγω του άσθματός σας, μπορεί επίσης να έχετε την τάση να αγνοείτε το σφίξιμο στο στήθος, το οποίο μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρδιακής προσβολής. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν τα αναπνευστικά προβλήματα προκαλούν καρδιακές προσβολές ή αν έχουν απλώς μια κοινή αιτία: τη φλεγμονή.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί

Οι καρδιακές προσβολές είναι πιο συχνές το πρωί. Ο εγκέφαλός σας πλημμυρίζει το σώμα σας με ορμόνες για να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε, και αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά σας. Μπορεί επίσης να είστε αφυδατωμένοι μετά από έναν μακρύ ύπνο, γεγονός που μπορεί να κάνει την καρδιά σας να δουλεύει επίσης πιο σκληρά.

Καταστροφές

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά καρδιακών προσβολών αυξάνονται μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως σεισμούς ή τρομοκρατικές επιθέσεις. Και όχι μόνο αμέσως μετά από αυτές, αλλά ακόμη και μερικά χρόνια αργότερα. Μπορείτε, ωστόσο, να κάνετε πράγματα για να διαχειριστείτε το άγχος σας όπως να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε και γυμνάζεστε αρκετά.

Σεξ

Όπως και πολλές μορφές άσκησης, η σεξουαλική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Αλλά είναι πολύ μικρή, ειδικά αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση και με καλή υγεία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το σεξ μπορεί και πρέπει να είναι ένα σημαντικό – και υγιές – μέρος της ζωής. Αλλά μιλήστε με το γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες.

Παρακολούθηση αθλημάτων

Η ενασχόληση με τα αθλήματα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και η παρακολούθησή τους μπορεί επίσης. Το 2006, οι καρδιακές προσβολές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων ποδοσφαίρου της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και μετά το Super Bowl του 1980, οι θανατηφόρες καρδιακές προσβολές αυξήθηκαν στο Λος Άντζελες μετά την ήττα των Rams.

Αλκοόλ

Ένα ποτό την ημέρα φαίνεται να βοηθά στην προστασία της καρδιάς σας από τις ασθένειες, αλλά η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, να αυξήσει ορισμένα είδη κακής χοληστερόλης και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους – όλα αυτά μπορούν να βλάψουν την καρδιά σας. Μπορεί επίσης να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες συνέπειες: Σύμφωνα με μια μελέτη, μια μόνο νύχτα κραιπάλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά την επόμενη εβδομάδα.

Καφές

Ακριβώς όπως και το αλκοόλ, ο καφές έχει τα συν και τα πλην του. Η καφεΐνη ανεβάζει για λίγο την αρτηριακή σας πίεση και αυτό μπορεί να προκαλέσει κρίση, ειδικά αν δεν τον πίνετε τακτικά ή αν κινδυνεύετε για άλλους λόγους. Συνολικά, όμως, η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών την ημέρα δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ