ΠρόληψηΗ βιταμίνη σύμμαχος στη μάχη κατά της άνοιας - Πώς επιδρά

Η βιταμίνη σύμμαχος στη μάχη κατά της άνοιας – Πώς επιδρά

- Advertisement -

Τα σημαντικά οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην πρόληψη της άνοιας, αποκαλύπτει μια νέα βρετανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

Τα σημαντικά οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην πρόληψη της άνοιας, αποκαλύπτει μια νέα βρετανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, η προστατευτική δράση φαίνεται σημαντικά μεγαλύτερη τόσο στις γυναίκες, όσο και σε όσους έχουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία σε σχέση με εκείνους που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης, που αποτελεί συνήθως προειδοποιητικό σημάδι της άνοιας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κάλγκαρι (Καναδά) και του Έξετερ (Βρετανία), με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαχινούρ Ισμαήλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ «Alzheimer’s & Dementia: Assessment, Diagnosis and Monitoring», ανέλυσαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για σχεδόν 12.400 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών. Από αυτούς, το 37% έπαιρναν έξτρα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Συμπληρώματα…

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας σχεδόν 2.700 άτομα διαγνώστηκαν με κάποια μορφή άνοιας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα όσων έπαιρναν τέτοια συμπληρώματα, υπήρξαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν χωρίς άνοια για περισσότερο χρόνο κατά μέσο όρο.

«Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει ορισμένες επιπτώσεις στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας. Συνολικά, βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η προηγούμενη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής, πριν την εκδήλωση της γνωστικής εξασθένησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης D είναι σημαντικά μεγαλύτερη στους ανθρώπους που δεν είναι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ4, το οποίο αυξάνει κατ’ εξοχήν τη γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες μελέτες, που είχαν βρει επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα της D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται στα νέα ευρήματα.

Σημειώνεται ότι, η βιταμίνη αυτή σχετίζεται με την έλλειψη της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές στον εγκέφαλο, η τοξική συσσώρευση της οποίας αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις από άλλες έρευνες ότι η D μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο και από την άλλη δυνητικά τοξική πρωτεΐνη, την ταυ, που εμπλέκεται στην πρόκληση άνοιας.

Ο ερευνητής Μπάιρον Κριζ του Έξετερ δήλωσε: «Η πρόληψη της άνοιας ή ακόμη και η καθυστέρηση της εμφάνισης της είναι ζωτικά σημαντική, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν. Η συσχέτιση με τη βιταμίνη D που προκύπτει από τη νέα μελέτη μας, δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας. Ωστόσο, είναι ανάγκη πλέον να κάνουμε κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν κατά πόσο αυτό όντως ισχύει».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ