ΠρόληψηHPV: Το 2023 έκαναν το εμβόλιο 55.000 κορίτσια και 76.000 αγόρια

HPV: Το 2023 έκαναν το εμβόλιο 55.000 κορίτσια και 76.000 αγόρια

- Advertisement -

Η ετήσια Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τον HPV στις 4 Μαρτίου υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Η ετήσια Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τον HPV στις 4 Μαρτίου υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER 

Είναι δε ένα μέτρο που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού σε αγόρια και κορίτσια για την προστασία από μεταγενέστερους καρκίνους.

Ο Πανελλήνιος Σϋλλογος Επισκεπτών Υγείας ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, τονίζει η κα Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και υπογραμμίζει το γεγονός ότι, όταν πρόκειται για τον εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλή εμβολιασμό κατά του HPV, ο έγκαιρος εμβολιασμός παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία από τη μόλυνση με τύπους HPV υψηλού κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Προκαρκινικές βλάβες

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτρων προσβάλλει κατά παρόμοιο τρόπο αντρες και γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει τόσο καλοήθεις παθήσεις (κονδυλώματα, θηλώματα) όσο και κακοήθεις παθήσεις δηλαδή προκαρκινικές βλάβες και καρκίνο σε διάφορα όργανα όπως στον τράχηλο της μήτρας , αιδοίο και κόλπο στη γυναίκα ενώ στον άνδρα στο πέος καθώς και στον πρωκτό, στόμα, γλώσσα, φάρυγγα και λάρυγγα και στα 2 φύλλα τονίζει η κα Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας κατά των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστά τον εμβολιασμό για τα κορίτσια από τον Μάρτιο του 2007 και για τα αγόρια από τον Ιούνιο του 2018. Οι εμβολιασμοί (συνήθως δύο εμβολιασμοί) πρέπει να γίνονται μεταξύ των ηλικιών 9 και 14 ετών. Οι συμπληρωματικοί εμβολιασμοί είναι δυνατοί πριν από την ηλικία των 18 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, έκαναν το εμβόλιο 55.000 κορίτσια, το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων επτά ετών, με τη μέση κάλυψη να φτάνει το 57%. Σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες αγγίζει ακόμη και το 70%.

Στόχος ΠΟΥ

Το ποσοστό βέβαια παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για τον γνωστό στόχο «90-70-90», δηλαδή εμβολιασμός στο 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, διενέργεια HPV DNA τεστ στο 70% των γυναικών από 30 ετών και πάνω, με επανάληψη κάθε πέντε χρόνια και 90% επιτυχία στη θεραπεία των ασθενών.

Η ανταπόκριση των αγοριών στον εμβολιασμό είναι επίσης αξιοσημείωτη. Το 2023 εμβολιάστηκαν 76.000 αγόρια, αριθμός που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σωστή κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα μας και αφορά στην αποζημίωση του εμβολίου για όλα τα παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία από τους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV σύμφωνα με τις κυρίες Σακουφάκη και Τοπάλη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ