ΠρόληψηΈντονος Βήχας: Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αναψυκτικά

Έντονος Βήχας: Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αναψυκτικά

- Advertisement -

Όταν ο βήχας δεν υποχωρεί παρ’ όλο που μπορεί να αισθανόμαστε καλύτερα μετά από κάποιο κρυολόγημα ή ίωση, ο λόγος μπορεί να βρίσκεται σε κάτι που καταναλώνουμε και το οποίο τον ενισχύει. Ένα παράδειγμα είναι τα αναψυκτικά.

Όταν ο βήχας δεν υποχωρεί παρ' όλο που μπορεί να αισθανόμαστε καλύτερα μετά από κάποιο κρυολόγημα ή ίωση, ο λόγος μπορεί να βρίσκεται σε κάτι που καταναλώνουμε και το οποίο τον ενισχύει. Ένα παράδειγμα είναι τα αναψυκτικά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εάν έχετε βήχα και ερεθισμένο λαιμό, να ξέρετε ότι θα πρέπει να μείνετε μακριά από κάθε τι γλυκό. Τα βακτήρια στο λαιμό τείνουν να τρέφονται με γλυκά και άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως τα λιπαρά φαγητά. Τα γλυκά τρόφιμα και ποτά ενεργοποιούν τα βακτήρια να τα φάνε, μολύνοντας περαιτέρω τον λαιμό, γεγονός που προκαλεί αυτή τη χαρακτηριστική αίσθηση «φαγούρας». Έτσι, λοιπόν επειδή τα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, είναι καλό να τα αποφεύγετε όταν έχετε βήχα.

Επίσης, όταν έχουμε βήχα δεν είναι καλή ιδέα να πίνουμε κρύα αναψυκτικά. Ειδικά αν έχουμε ξηρό βήχα, τα κρύα αναψυτικά αλλά και τα φαγητά μπορεί να μας κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό. Η κρύα κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο λαιμό, αφήνοντας μία δυσάρεστη αίσθηση. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα.

Είναι γνωστό, ότι πολλά αναψυκτικά περιέχουν ποσότητα καφεΐνης. Για το λόγο αυτό τα αναψυκτικά δεν κάνουν καλό στο βήχα επειδή δημιουργούν αφυδάτωση. Εκτός από το γεγονός ότι είναι όξινα λόγω της περιεκτικότητάς τους, γεγονός που τα καθιστά εχθρό του ξηρού λαιμού, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικό ερεθισμό και φαγούρα που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερο βήχα. Ο πολύς βήχας οδηγεί σε πονόλαιμο. Στο χειρότερο σενάριο, ο πολύς βήχας μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα ή άλλες επιπλοκές. Είναι καλύτερο να επισκεφθείτε το γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες και θεραπεία.

Βήχας και άλλες αιτίες

Αν ο βήχας σας, δεν είναι σύμπτωμα κάποιας ίωσης ή κρυολογήματος τότε θα πρέπει να ψάξετε τα αίτια αλλού και να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

– Μείνετε μακριά από τρόφιμα στα οποία είστε αλλεργικοί

Ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι αλλεργικών αντιδράσεων. Είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγετε τα τρόφιμα στα οποία είστε αλλεργικοί. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι επιδεινώνεται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, αποφύγετε τα. Είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

– Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από φιστίκια και ώριμα μάνγκο

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο λαιμό είναι τα φιστίκια και τα ώριμα μάνγκο. Τα ώριμα μάνγκο έχουν τριχωτά μέρη λόγω του σπόρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό στο λαιμό προκαλώντας σας πολύ έντονο βήχα. Το ίδιο ισχύει και για τα φιστίκια, τα οποία προκαλούν επίσης ξηρότητα και καλό είναι να μείνετε μακριά από τροφές που μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας. Άλλωστε, είναι πάντα καλύτερο να προλαμβάνετε κάτι παρά να το θεραπεύετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ