ΠρόληψηΔωρεάν λιπομετρήσεις από την ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη"

Δωρεάν λιπομετρήσεις από την ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”

- Advertisement -

Mια ακόμη σημαντική δράση πρόληψης και ευαισθητοποίησης διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ η ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Mια ακόμη σημαντική δράση πρόληψης και ευαισθητοποίησης διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ η ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από τις 10.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι, γιατροί και διατροφολόγοι θα ενημερώνουν στον Σταθμό του μετρό στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ (1ο επίπεδο επιβίβασης) για τον ρόλο της διατροφής στην υγεία και τη σημασία της διατήρησης ενός κανονικού σωματικού βάρους στην πρόληψη καταστάσεων όπως η παχυσαρκία και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2. Παράλληλα με την ενημέρωση, θα πραγματοποιούνται δωρεάν λιπομετρήσεις στους ενδιαφερόμενους.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρβαρου στην Ευρώπη βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα. Υπολογίζεται ότι το 2019 το 52,7% του ενήλικου πληθυσμού αντιμετώπιζε πρόβλημα με το βάρος του (1).

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που καθιερώθηκε το 1979 από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για να επισημάνει ότι η τροφή δεν είναι προνόμιο, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα, γίνεται η αφορμή για να μιλήσουμε σήμερα για τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσής της.

Διατροφική παιδεία

Η διατροφική παιδεία μπορεί να αποτελέσει το κλειδί. Η πλειοψηφία των μελετών που εξετάζουν τις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών σε σχέση με το επίπεδο της διατροφικής παιδείας τους, έχουν αναδείξει μια σημαντική, θετική συσχέτιση μεταξύ της γνώσης σε θέματα διατροφής και της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (2).

Ξέρουμε όμως να τρώμε σωστά ή νομίζουμε ότι ξέρουμε; Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία (3) έδειξε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού (ποσοστό 66.2%) θεωρούν ότι ξέρουν να τρώνε σωστά, όμως ξεπερνούν κατά πολύ τις ημερήσιες συστάσεις στην κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, σνακ πλούσιων σε αλάτι, αναψυκτικών με ζάχαρη και αλκοόλ, ενώ την ίδια ώρα υπολείπονταν στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και γαλακτοκομικών.

Η δράση της 16ης Οκτωβρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτυχημένης εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #EinaiStoDikoSouΧeri, για τον σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπτώσεις του στο καρδιαγγειακό σύστημα, που υλοποιούν η ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη” και η Νοvo Nordisk Hellas καθώς η επερχόμενη επιδημία του διαβήτη, βαδίζει χέρι – χέρι με εκείνη της παχυσαρκίας (4).

Στη δράση συμμετέχει το Τμήμα Διατροφολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Σας περιμένουμε!
Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 στο Σύνταγμα
Από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Θερμές ευχαριστίες στη ΣΤΑ.ΣΥ. για την ευγενική υποστήριξη της δράσης.

Βιβλιογραφία

1. Εurostat, Overweight and obesity – BMI statistics, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics, Τελευταία πρόσβαση 10/10/23

2. Spronk I, Kullen C, Burdon C, O’Connor H. Relationship between nutrition knowledge and dietary intake. Br J Nutr. 2014 May 28;111(10):1713-26. doi: 10.1017/S0007114514000087. Epub 2014 Mar 13. PMID: 24621991.

3. Scalvedi ML, Gennaro L, Saba A, Rossi L. Relationship Between Nutrition Knowledge and Dietary Intake: An Assessment Among a Sample of Italian Adults. Front Nutr. 2021 Sep 13;8:714493. doi: 10.3389/fnut.2021.714493. PMID: 34589511; PMCID: PMC8473625.

4. Barnes AS. The epidemic of obesity and diabetes: trends and treatments. Tex Heart Inst J. 2011;38(2):142-4. PMID: 21494521; PMCID: PMC3066828.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ