Αξίζει να δειςZantac: Αθωωτική η απόφαση δικαστηρίου για τις 4 φαρμακευτικές

Zantac: Αθωωτική η απόφαση δικαστηρίου για τις 4 φαρμακευτικές

- Advertisement -

Αβάσιμες κρίθηκαν χιλιάδες αξιώσεις έναντι των τεσσάρων φαρμακευτικών επιχειρήσεων Pfizer, GSK, Sanofi και Boehringer Ingelheim σε δικαστική διαμάχη για το σκεύασμα Zantac, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ, Ρόμπιν Ρόζενμπεργκ.

Αβάσιμες κρίθηκαν χιλιάδες αξιώσεις έναντι των τεσσάρων φαρμακευτικών επιχειρήσεων Pfizer, GSK, Sanofi και Boehringer Ingelheim σε δικαστιή διαμάχη για το σκεύασμα Zantac, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ, Ρόμπιν Ρόζενμπεργκ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η απόφαση του δικαστή απέρριψε περί τις 50.000 αξιώσεις ενάντια των φαρμακευτικών, που φέρουν το Zantac και τα γενόσημα του να προκαλούν καρκίνο.

Μολονότι η απόφαση δεν επηρεάζει τις χιλιάδες υποθέσεις στα πολιτειακά δικαστήρια των ΗΠΑ, αποτελεί μια δικαστική νίκη στη διαμάχη που «τρέχει» από το 2020. Πριν από δύο χρόνια περίπου, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ζήτησε για πρώτη φορά από όλους τους παραγωγούς του Zantac και των γενοσήμων του, να προχωρήσουν σε οικειοθελή ανάκληση των προϊόντων τους.

Το περιφερειακό δικαστήριο απέρριψε την επιστημονιή μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι «το Zantac και τα γενόσημα του, προκαλούν καρκίνο».

«Αναξιόπιστες μεθοδολογίες»

Η απόφαση του δικαστή Ρόμπιν Ρόζενμπεργκ στοιχειοθετείτε από τις 300 και πλέον σελίδες, όπου περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο οι ειδικοί χρησιμοποίησαν «αναξιόπιστες μεθοδολογίες» για να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους.

Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο επεσήμανε ότι κανένας επιστήμονας, που δεν εμπλέκεται στη δίκη, δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Zantac προκαλεί καρκίνο. Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιστήμονες του ενάγοντα στη δίκη «χρησιμοποίησαν συστηματικά αναξιόπιστες μεθοδολογίες, με ελλιπή τεκμηρίωση για τον τρόπο διεξαγωγής των πειραμάτων, έλλειψη τεκμηρίωσης, απουσία στατιστικά σημαντικών δεδομένων και έλλειψη δεδομένων σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα για την ισότιμη αξιολόγηση τους», όπως ανέφερε η απόφαση.

Τι λένε οι φαρμακευτικές

Η GSK χαιρέτισε την απόφαση, η οποία σημειώνει «η αναξιόπιστη και καθοδηγούμενη επιστήμη δεν εισήλθε στην ομοσπονδιακή αίθουσα του δικαστηρίου».

Η Sanofi δηλώνει επίσης «ικανοποιημένη με την αποφασιστικότητα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου» και παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπισή της, σύμφωνα με το FiercePharma.

Η Boehringer Ingelheim «εκτιμά την ενδελεχή και λεπτομερή ανάλυση του δικαστηρίου» και ανυπομονεί να συνεχίσει την υπεράσπισή της στα κρατικά δικαστήρια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Τα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων επιδημιολογικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα: το Zantac δεν προκαλεί κανένα τύπο καρκίνου».

Όσο για την Pfizer, η εταιρεία δηλώνει επίσης «ικανοποιημένη» με την απόφαση του δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι δεν έχει πουλήσει το προϊόν (Zantac) για περισσότερα από 15 χρόνια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ