Αξίζει να δειςXofluza: Έγκριση ΕΕ σε φάρμακο για τη γρίπη σε παιδιά ενός έτους

Xofluza: Έγκριση ΕΕ σε φάρμακο για τη γρίπη σε παιδιά ενός έτους

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) έλαβε το Xofluza (baloxavir marboxil) της φαρμακευτικής επιχείρησης Roche, ως θεραπεία και προφυλακτική αγωγή -μετά την έκθεση- ενάντια της γρίπης σε παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω, σε εφήβους και ενήλικες.

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) έλαβε το Xofluza (baloxavir marboxil) της φαρμακευτικής επιχείρησης Roche, ως θεραπεία και προφυλακτική αγωγή -μετά την έκθεση- ενάντια της γρίπης σε παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω, σε εφήβους και ενήλικες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την Roche, η προφύλαξη μετά την έκθεση στοχεύει στην πρόληψη της γρίπης σε άτομα μετά από επαφή με ασθενή που έχει μολυνθεί από τον ιό της γρίπης. Η απόφαση της Επιτροπής βασίζεται στα αποτελέσματα των μελετών Φάσης III miniSTONE-2 και BLOCKSTONE. Η έγκριση σηματοδοτεί τη διάθεση του πρώτου από του στόματος φάρμακο ενάντια της γρίπης που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για παιδιά.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Xofluza για παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω, καθώς η γρίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για μικρότερα παιδιά», όπως δήλωσε ο Levi Garraway, MD, Ph.D., Chief Medical Officer και Head of Global Product της Roche. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η από του στόματος χορήγηση μιας δόσης του Xofluza θα βοηθήσει τα παιδιά να αναρρώσουν γρήγορα, καθώς και να περιορίσει την έκταση των κρουσμάτων της γρίπης».

Μετάδοση της γρίπης

Η γρίπη είναι μια σοβαρή μεταδιδόμενη ασθένεια και αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Τα ποσοστά της γρίπης στην Ευρώπη αυξάνονται, ενώ αναμένεται ότι ο ιός θα μολύνει περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά κάθε χρόνο.

Εκτός από το ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, τα παιδιά έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της γρίπης. Σε μελέτες μετάδοσης της γρίπης στα νοικοκυριά, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν υψηλός (38%). Η προφυλακτική θεραπεία με Xofluza, η οποία σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού γρηγορότερα από το oseltamivir, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης και ως εκ τούτου να μειώσει τον αντίκτυπο και την επιβάρυνση της γρίπης στην κοινωνία.

Η μελέτη miniSTONE- 2 πέτυχε το κύριο καταληκτικό σημείο ασφάλειας και έδειξε ότι το Xofluza μείωσε το χρόνο «απελευθέρωσης» της γρίπης από τον οργανισμό πάνω από δύο ημέρες, σε σύγκριση με το oseltamivir.

Προφυλακτική δράση

Στην μελέτη BLOCKSTONE, το Xofluza έδειξε μια στατιστικά σημαντική προφυλακτική δράση μετά από χορήγηση μιας δόσης από το στόμα, μειώνοντας τον κίνδυνο των ατόμων να αναπτύξουν γρίπη μετά από έκθεση στον ιό, κατά 86% έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Το Xofluza εγκρίθηκε για πρώτη φορά για χρήση στην Ευρώπη το 2021 για τη θεραπεία της μη επιπλεγμένης γρίπης (γρίπη χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη) και για την προφύλαξη από τη γρίπη μετά την έκθεση, σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω. Το Xofluza είναι πλέον εγκεκριμένο σε περισσότερες από 70 χώρες για τη θεραπεία των τύπων γρίπης Α και Β.

Η Roche συνεχίζει τη διερεύνηση του Xofluza σε δοκιμές Φάσης ΙΙΙ σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους (NCT03653364), καθώς και την αξιολόγηση της δυνατότητας του να μείωση της μετάδοσης της γρίπης στα μέλη ενός νοικοκυριού (NCT03969212).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ