Αξίζει να δειςWegovy: Βοηθά στη μείωση συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας

Wegovy: Βοηθά στη μείωση συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας σε παχύσαρκους ασθενείς, επιφέρει το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο Wegovy, της Novo Nordisk, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 «STEP HFpEF», όπου η χορήγηση σεμαγλουτίδης 2,4 mg (δόση Wegovy) μείωσε (σε σχέση με το εικονικό φάρμακο) τα συμπτώματα σε ασθενείς με παχυσαρκία και καρδιακή ανεπάρκεια.

Σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας σε παχύσαρκους ασθενείς, επιφέρει το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο Wegovy, της Novo Nordisk, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 «STEP HFpEF», όπου η χορήγηση σεμαγλουτίδης 2,4 mg (δόση Wegovy) μείωσε (σε σχέση με το εικονικό φάρμακο) τα συμπτώματα σε ασθενείς με παχυσαρκία και καρδιακή ανεπάρκεια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Novo Nordisk, Wegovy οι συμμετέχοντες στην μελέτη σεμαγλουτίδης 2,4 mg (Wegovy) έχασαν βάρος και είχαν βελτίωση 16,6 βαθμών σε μια κλίμακα υγείας 100 βαθμών με βάση μια σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η δοκιμή με 529 εθελοντές επικεντρώθηκε σε μια καρδιακή πάθηση γνωστή ως διατηρημένο κλάσμα εξώθησης ή HFpEF, όπου οι καρδιακοί μύες σκληραίνουν και αντλούν λιγότερο αίμα, επηρεάζοντας κυρίως τα υπέρβαρα άτομα.

Το φάρμακο αποδείχθηκε ότι είναι «σε θέση να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου για ασθενείς με HFpEF και παχυσαρκία με ουσιαστικό τρόπο», όπως δήλωσε ο Martin Lange, επικεφαλής ανάπτυξης στη Novo Nordisk.

Η Novo αύξησε αυτόν τον μήνα την προοπτική πρόσθετων οφελών για την υγεία από τη λήψη του Wegovy, καθώς εκτός από την απώλεια βάρους και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων απέδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 20%.

Η HFpEF ευθύνεται για περίπου τις μισές περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, με συμπτώματα όπως δύσπνοια και πρήξιμο των άκρων.

Η εμφάνιση συγκεκριμένων ιατρικών πλεονεκτημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ώθηση της Novo Nordisk, αλλά και για να «αφαιρέσει» από το Wegovy την εικόνα του life style φαρμάκου. Τα νεότερα δεδομένα αναμένεται να βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε Ηνωμένες Πολιτείες και αντίστοιχες αρχές Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη προκειμένου να καλύψουν το κόστος σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών.

Το Wegovy κοστίζει 1.300 δολ. το μήνα στις ΗΠΑ, δίχως συμμετοχή και περίπου 300 ευρώ (324 δολ.) το μήνα στην Γερμανία.

Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές ποια συμπεράσματα θα βγάλουν οι ρυθμιστικές αρχές από τα αποτελέσματα του STEP HFpEF, επειδή στο προσκήνιο εμφανίζονται και άλλες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα, το Entresto της Novartis κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ για ορισμένες περιπτώσεις HFpEF το 2021 και το Farxiga της AstraZeneca αποδείχθηκε ότι βοηθά τους ασθενείς με HFpEF, σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jorgensen, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει το Wegovy σε περισσότερες χώρες, αν και με «περιορισμένο» τρόπο, καθώς θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να μπορέσει να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Τι είναι το κλάσμα εξώθησης; (HFREF και HFPEF)

Η καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως προκαλείται από ανεπαρκή άντληση αίματος από την καρδιά. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τόσο ο καρδιακός ρυθμός όσο και η ποσότητα του αίματος που αντλείται με κάθε καρδιακό παλμό πρέπει να αυξηθεί για να καλύψει τις ανάγκες της άσκησης των μυών. Μειωμένη ικανότητα άσκησης και δύσπνοια συμβαίνουν όταν η μεταφορά αίματος είναι ανεπαρκής για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σώματος.

Το κλάσμα εξώθησης (ΚΕ) είναι το ποσοστό του αίματος στον κύριο θάλαμο άντλησης που εξωθείται με κάθε παλμό. Το ΚΕ μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί με ηχοκαρδιογραφία. Όταν το ΚΕ μειώνεται λόγω τραυματισμού του καρδιακού μυός, όπως μετά από καρδιακή προσβολή, η συστολή του καρδιακού μυός είναι ασθενέστερη και η ικανότητα άντλησης μειώνεται. Η ανεπαρκής κένωση της αριστερής κοιλίας, η οποία είναι ο κύριος θάλαμος άντλησης, προκαλεί επίσης τον σχηματισμό υγρού στους πνεύμονες (συμφόρηση) και δύσπνοια λόγω της αδυναμίας της καρδιάς να αδειάσει σωστά.

Τα συμπτώματα και τα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας λόγω μειωμένου ΚΕ ονομάζονται καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF) ή καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο ΚΕ. Ωστόσο, όταν ένας ασθενής έχει παρόμοια συμπτώματα και σημεία με αυτά της καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, αλλά έχει φυσιολογικό ΚΕ, ο όρος καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πάθηση.

Όταν τα συμπτώματα και τα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας εμφανίζονται με διατηρημένο ΚΕ, χρησιμοποιείται ο όρος καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) ή καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο ΚΕ. Ένα φυσιολογικό ΚΕ είναι συνήθως περίπου 70%. Ένα ΚΕ κάτω του 40% θεωρείται μειωμένο (HFrEF) και πάνω από 40% θεωρείται διατηρημένο ΚΕ (HFpEF). Πολλοί ασθενείς θα έχουν ΚΕ μεταξύ 40-49%, το οποίο θεωρείται ελαφρώς μειωμένο. Πρόσφατα, αυτή η ήπια μείωση του ΚΕ ονομάστηκε HFmrEF ή καρδιακή ανεπάρκεια με ΚΕ μεσαίου εύρους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ