Αξίζει να δειςΣεμαγλουτίδη: Έρευνα για πιθανή σχέση με αυτοκτονικό ιδεασμό

Σεμαγλουτίδη: Έρευνα για πιθανή σχέση με αυτοκτονικό ιδεασμό

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) μπαίνουν δύο φάρμακα για τον διαβήτη (Ozempic) και την απώλεια βάρους (Saxenda), της Novo Nordisk, έπειτα από τρεις αναφορές ασθενών για πιθανή αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) μπαίνουν δύο φάρμακα για τον διαβήτη (Ozempic) και την απώλεια βάρους (Saxenda), της Novo Nordisk, έπειτα από τρεις αναφορές ασθενών για πιθανή αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αναφορά του Ισλανδικού Οργανισμού Φαρμάκων για ένα περιστατικό αυτοκτονίας σε ασθενή που χρησιμοποιούσε σεμαγλουτίδη, μια δεύτερη αυτοκτονία που ίσως συνδέεται με τη λιραγλουτίδη, και ένα περιστατικό αυτοκτονικού ιδεασμού που επίσης ίσως σχετίζεται με τη λιραγλουτίδη.

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι σαφές αν τα τρία περιστατικά όντως συνδέονται με τη λήψη του φαρμάκου ή εάν πρόκειται για σύμπτωση.

Οι ενέσεις σεμαγλουτίδης κυκλοφορούν ως φάρμακο για το αδυνάτισμα αλλά και ως αντιδιαβητικό με διαφορετική δόση.

Το φάρμακο υπόσχεται μείωση του σωματικού βάρους έως και 15% και έχει γίνει ανάρπαστο μετά τη δημοσιότητα που πήρε στα κοινωνικά δίκτυα.

Επέκταση ελέγχου

Η ανασκόπηση έρχεται εβδομάδες αφότου η ρυθμιστική αρχή αξιολόγησε ένα σήμα ασφάλειας για τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε προϊόντα της Novo που περιέχουν σεμαγλουτίδη. Πρόκειται για το δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στο φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic και στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας Wegovy, η οποία έχει αυξηθεί η ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Saxenda περιέχει λιραγλουτίδη.

Πέρα από τη σεμαγλουτίδη και τη λιραγλουτίδη, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης και Εκτίμησης Κινδύνου του ΕΜΑ θα εξετάσει το εάν η έρευνα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, τα οποία μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1 που παράγεται στο έντερο και μειώνει το αίσθημα της όρεξης.

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός δεν αναφέρεται ως πιθανή παρενέργεια στο φυλλάδιο οδηγιών. Οι γαστρεντερικές διαταραχές θεωρούνται η συχνότερη παρενέργεια αυτών των φαρμάκων.

Στο παρελθόν, το Acomplia της Sanofi, το οποίο δεν κέρδισε ποτέ την έγκριση του FDA, αποσύρθηκε στην Ευρώπη το 2008, αφού συνδέθηκε με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Το Acomplia σχεδιάστηκε για να παρεμβαίνει σε μέρη του νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την όρεξη. Ωστόσο, νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Wegovy, ρυθμίζουν την όρεξη μιμούμενοι μια ορμόνη του εντέρου και δεν παρεμβαίνουν άμεσα στη χημεία του εγκεφάλου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ