Αξίζει να δειςΔεκαετής μελέτη για το προφίλ ασφάλειας βασικών φαρμάκων στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Δεκαετής μελέτη για το προφίλ ασφάλειας βασικών φαρμάκων στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα δύο βασικών φαρμάκων στη θεραπεία ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, επιβεβαιώνουν τα δεδομένα -9 και 10 ετών αντίστοιχα- για τα σκευάσματα Tysabri (natalizumab/ναταλιζουμάμπη) και Tecfidera (dimethyl fumarate/φουμαρικός διμεθυλεστέρας), όπως παρουσιάστηκαν στο 34ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και Έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS 2018).

Tysabri – Tecfidera

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα πολυετούς κλινικής έρευνας, η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των κορυφαίων θεραπευτικών επιλογών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της η φαρμακευτική εταιρεία Biogen για την πολλαπλή σκλήρυνση, ενισχύεται όταν η θεραπεία ξεκινά στα πρώτα στάδια διάγνωσης της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Tecfidera παρουσίασαν χαμηλά ποσοστά υποτροπής, σε ετήσια βάση, ενώ στην πλειοψηφία των ασθενών παρέχεται «προστασία» από το δοσολογικό σχήμα, δίχως εξέλιξη της νόσου και κίνδυνο αναπηρίας.

Δεδομένα της μελέτης ENDORSE καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των ασθενών με λεμφοπενία που έλαβε θεραπεία με Tecfidera, εμφάνισαν σημαντική ανασύσταση των λεμφοκυττάρων (ALC), μετά από τρεις μήνες διακοπής της θεραπείας.

Ενώ, στα δεδομένα της μελέτης ESTEEM για το Tysabri, αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για διάστημα 10 ετών και ειδικά για τους ασθενείς που είχαν ενταχθεί σε θεραπεία σε πρώιμα στάδια της νόσου. Στα στοιχεία της ανασκόπησης επισημαίνεται πως δεν προέκυψαν ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την ασφάλεια του Tysabri.

Tysabri – Tecfidera
Μηχανισμός δράσης

Η ναταλιζουμάμπη (Tysabri) είναι ένα ανασυνδυασμένο εξανθρωποποιημένο αντίσωμα αντι-α4-ιντεγκρίνης που παράγεται σε μια κυτταρική σειρά μυός μέσω τεχνολογίας ανασυνδυασμού DNA.

Μέσω της διακοπής ορισμένων μοριακών αλληλεπιδράσεων εμποδίζει τη μετανάστευση των μονοπύρηνων λευκοκυττάρων μέσω του ενδοθηλίου στο φλεγμαίνοντα παρεγχυματικό ιστό. Ενδείκνυται ως μονοθεραπεία τροποποιητική της νόσου σε υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, για πρόληψη των υποτροπών και καθυστέρηση στην εξέλιξη της αναπηρίας.

Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας δρα ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «Nrf2» που ρυθμίζει τη δράση ορισμένων «αντιοξειδωτικών» γονιδίων, που εμπλέκονται στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας μειώνει την φλεγμονή και ρυθμίζει τη δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επενδύοντας στην καινοτομία

«Η ανάπτυξη νέων επιλογών στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας αποτελεί κυρίαρχο στόχο για την Biogen», όπως επισημαίνει ο Michael Ehlers, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως «Εξακολουθούμε να επενδύουμε στο θεραπευτικό μέτωπο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, συνεχίζοντας τις ερευνητικές προσπάθειες για την κατανόηση της νόσου. Αξιοποιούμε δεδομένα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων εργαλείων καθημερινής κλινικής πρακτικής με εξατομικευμένες αποφάσεις για τους ασθενείς».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ