ΦαρμακοΠαγκόσμια μελέτη για την καρδιαγγειακή νόσο στο σακχαρώδη διαβήτη

Παγκόσμια μελέτη για την καρδιαγγειακή νόσο στο σακχαρώδη διαβήτη

- Advertisement -

Τα αποτελέσματα της μελέτης CAPTURE ανακοίνωσε η Novo Nordisk, για την ανάδειξη του επιπολασμού της καρδιαγγειακής νόσου, του κινδύνου και της διαχείρισής της σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα της μελέτης CAPTURE ανακοίνωσε η Novo Nordisk, για την ανάδειξη του επιπολασμού της καρδιαγγειακής νόσου, του κινδύνου και της διαχείρισής της σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Novo Nordisk

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, με τη συμμετοχή περίπου 10.000 συμμετεχόντων από 13 χώρες σε πέντε ηπείρους, έδειξε ότι 1 στα 3 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν παρουσιάσει καρδιαγγειακή νόσο και 9 στα 10 από αυτά είχαν αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται από τη συσσώρευση λιπιδίων, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών, η οποία μπορεί να στενεύσει τα αγγεία και να οδηγήσει σε μειωμένη ροή αίματος, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε συμβάματα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη μελέτη CAPTURE επισημάνθηκε επίσης ότι μόνο 2 στα 10 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο λαμβάνουν αντιδιαβητική θεραπεία με αποδεδειγμένα καρδιαγγειακά οφέλη.

Επιπολασμός της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου

«Τα ευρήματα της μελέτης CAPTURE είναι σημαντικά για όσους εμπλέκονται με τη θεραπεία ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα στοιχεία επισημαίνουν ότι, ενώ ο επιπολασμός της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου στον πληθυσμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι υψηλός, η συντριπτική πλειονότητα δεν αντιμετωπίζεται με θεραπείες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων για τη ζωή καρδιαγγειακών επεισοδίων», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Dr Ofri. Mosenzon, ο οποίος συνεργάζεται με τη Novo Nordisk και τη μονάδα διαβήτη στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στο Ισραήλ.

«Είναι κρίσιμο να δώσουμε προτεραιότητα στην καρδιαγγειακή νόσο ως βασικό παράγοντα για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου τους και οι γιατροί πρέπει να τους ελέγχουν για τυχόν παρουσία τους. Σήμερα, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό τον κίνδυνο μέσω θεραπειών με αποδεδειγμένα καρδιαγγειακά οφέλη, όπως συστήνεται από διάφορες κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες.»

Για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για την καρδιαγγειακή νόσο στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τόσο από τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές μονάδες όσο και από τις δευτεροβάθμιες υγειονομικές μονάδες, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παρακολουθούνται από ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνδυασμό με διαβητολόγους.

«Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μέχρι πρόσφατα, η σημασία της σύνδεσης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της καρδιαγγειακής νόσου δεν είχε αναγνωριστεί πλήρως σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Stephen Gough, chief medical officer στην εταιρεία Novo Nordisk. «Μέσω της συνεχιζόμενης επένδυσής μας, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης CAPTURE, η Novo Nordisk ελπίζει ότι με την αυξημένη κατανόηση της νόσου και της διαχείρισής της, οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν μεγαλύτερη γνώση για την επιλογή του καταλληλότερου τρόπου διαχείρισης αυτής και θα επιτύχουν βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.»

Σχετικά με τη μελέτη CAPTURE

Η μελέτη CAPTURE είναι η πρώτη παγκόσμια μη παρεμβατική μελέτη που καταγράφει τον επιπολασμό της καρδιαγγειακής νόσου, του κινδύνου και της διαχείρισής της σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι στόχοι της ήταν να καθοριστεί το ποσοστό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου και να καταγράψουν τη χρήση φαρμακευτικών αγωγών για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο.

Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος ορίστηκε ως αγγειακή εγκεφαλική νόσος (συμπεριλαμβανομένης της καρωτιδικής νόσου), στεφανιαία νόσος ή / και περιφερειακή αρτηριακή νόσος. Η μελέτη CAPTURE, με την υποστήριξη της Novo Nordisk, πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Τσεχία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, με τη συμμετοχή περίπου 10.000 ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πριν από τουλάχιστον 180 ημέρες.

Σχετικά με τη Novo Nordisk

Η Novo Nordisk είναι μία εταιρεία με παγκόσμια παρουσία στον τομέα της υγείας που ιδρύθηκε το 1923 και εδρεύει στη Δανία. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την αλλαγή για να νικήσουμε το σακχαρώδη διαβήτη και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως είναι η παχυσαρκία, η αιμορροφιλία και οι διαταραχές ανάπτυξης. Υλοποιούμε τη δέσμευση μας μέσω των πρωτοποριακών επιστημονικών ανακαλύψεων μας, της επέκτασης της πρόσβασης στα φάρμακά μας και της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε και, τελικά, να θεραπεύσουμε τις χρόνιες ασθένειες. Η Novo Nordisk απασχολεί περίπου 43.500 εργαζόμενους σε 80 χώρες, ενώ τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 170 χώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ