Ροή ΕιδήσεωνΠαχυσαρκία: Τα φάρμακα θεραπεύουν από άνοια και εθισμό στα ναρκωτικά;

Παχυσαρκία: Τα φάρμακα θεραπεύουν από άνοια και εθισμό στα ναρκωτικά;

- Advertisement -

Τα φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της άνοιας και του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά; Αυτό εξετάζουν οι επιστήμονες πλέον αφού πρόσφατες δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα τους στη θεραπεία σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Τα φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της άνοιας και του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά; Αυτό εξετάζουν οι επιστήμονες πλέον αφού πρόσφατες δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα τους στη θεραπεία σοβαρών προβλημάτων υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δεδομένα δοκιμών τελευταίου σταδίου που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα από τη Novo Nordisk έδειξαν ότι η ένεση απώλειας βάρους Wegovy οδήγησε σε «μεγάλες μειώσεις» των συμπτωμάτων που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ των ασθενών σε κίνδυνο.

Το παραπάνω έρχεται εβδομάδες αφότου η δανική φαρμακευτική εταιρεία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης μελέτης «SELECT», η οποία έδειξε τον ρόλο του φαρμάκου στη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά.

Τα ευρήματα σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η εταιρεία επιδιώκει να διευρύνει τις αντιλήψεις για το προϊόν της – που από ορισμένους αποκαλείται «φάρμακο ματαιοδοξίας».

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», δήλωσε στο CNBC ο Christian Hendershot, διευθυντής του προγράμματος κλινικής και μεταφραστικής έρευνας για τον εθισμό στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ.

Μια θεραπεία για την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ

Ο Hendershot διερευνά το εάν το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της επιθυμίας για ναρκωτικά ή αλκοόλ, με τον ίδιο τρόπο που το πετυχαίνει για το φαγητό, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

«Υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι. Τώρα πρέπει να κάνουμε την έρευνα για να επικυρώσουμε τα ευρήματα των εκθέσεων με κλινικά δεδομένα», δήλωσε ο Hendershot, ο οποίος αναμένει να δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα το επόμενο έτος.

Εάν οι ευρύτερες εφαρμογές των φαρμάκων αποδειχθούν αποτελεσματικές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες, σύμφωνα με τον Kyle Simmons, καθηγητή φαρμακολογίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ο οποίος ανέφερε πρώιμες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στη μείωση της επιθυμίας για κοκαΐνη, αμφεταμίνη και οπιοειδή.

Εφαρμογή στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ορισμένοι ερευνητές ελπίζουν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της άνοιας και άλλων γνωστικών διαταραχών.

Ήδη, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση δύο πρωτεϊνών που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τον πιο κοινό τύπο άνοιας.

Τώρα, μια δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα εξετάσει ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, για να διαπιστωθεί αν τα φάρμακα λειτουργούν ως προς αυτό.

Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν πιθανές εφαρμογές στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μιας διαταραχής που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, ορμονικές ανισορροπίες και προβλήματα γονιμότητας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ