Αξίζει να δειςOzempic: Νέα ένδειξη για καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη

Ozempic: Νέα ένδειξη για καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνει το Ozempic (semaglutide) της Novo Nordisk σε νέα ένδειξη, καθώς μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ενήλικες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και άλλες γνωστές καρδιακές παθήσεις

Έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνει το Ozempic (semaglutide) της Novo Nordisk σε νέα ένδειξη, καθώς μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ενήλικες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και άλλες γνωστές καρδιακές παθήσεις

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η κύρια αιτία θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι ενήλικες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο (CVD), σε σχέση με τους ενήλικες χωρίς διαβήτη.

Η απόφαση FDA για το Ozempic βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης SUSTAIN 6, η οποία εξέτασε την καρδιαγγειακή του ασφάλεια, έναντι εικονικού φαρμάκου σε ενήλικες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο.

Η διετής μελέτης SUSTAIN 6 για το Ozempic έδειξε σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακού θανάτου. Όπως επίσης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή μη θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εκτιμώμενη μείωση του σχετικού κινδύνου ήταν 26% έναντι του εικονικού φαρμάκου (HR 0,74 [95% CI: 0,58, 0,95], p <0,001). Κατά τη διάρκεια της μελέτης, γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν ως συχνότερες στη θεραπεία της ομάδας που έλαβε Ozempic, έναντι του εικονικού φαρμάκου. Η πλειοψηφία των γαστρεντερικών ανεπιθύμητων ενεργειών εμφανίστηκε στη διάρκεια των πρώτων 30 εβδομάδων.

Απόφαση ορόσημο

«Υπάρχει γνωστή συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Αυτό αποτελούσε και την μεγαλύτερη πρόκληση για τη νόσο. Ακόμη και εάν οι ασθενείς πετύχουν τους στόχους σακχάρου στο αίμα, ο κίνδυνος ενός σοβαρού ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού συμβάντος παραμένει», όπως σημειώνει ο κ. Todd Hobbs, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Medical τμήματος της Novo Nordisk.

«Η απόφαση FDA αποτελεί ορόσημο για το Ozempic, καθώς συμβάλει πλέον στην αντιμετώπιση δύο κρίσιμων πτυχών της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα και τη μείωση καρδιαγγειακών κινδύνων, σε ασθενείς με καρδιακή νόσο».

Το Ozempic (semaglutide) έχει λάβει έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η έγκριση του 2017 αφορά την εβδομαδιαία ένεση για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες ασθενείς.

Περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη τύπου 2. Εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να παράγει ινσουλίνη ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο. Ή όταν ο οργανισμός τους δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ