Αξίζει να δειςOzempic: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και θανάτου

Ozempic: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και θανάτου

- Advertisement -

Καθυστερεί την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη το Ozempic, το φάρμακο για τον διαβήτη της Novo Nordisk, σύμφωνα με μεγάλη δοκιμή τελικού σταδίου, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών συμβάντων και θανάτου κατά 24%.

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Καθυστερεί την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη το Ozempic, το φάρμακο για τον διαβήτη της Novo Nordisk, σύμφωνα με μεγάλη δοκιμή τελικού σταδίου, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών συμβάντων και θανάτου κατά 24%.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1, τα οποία καταστέλλουν την όρεξη μιμούμενοι τις ορμόνες του εντέρου, έχουν ιατρικά οφέλη σε καταστάσεις πέρα από τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους, τους αρχικούς σκοπούς ανακάλυψης του φαρμάκου.

Όπως τονίζει η Novo Nordisk, από χρόνια νεφρική νόσο πάσχει περίπου το 40% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και επηρεάζονται παγκοσμίως περίπου 700 εκατομμύρια ασθενείς.

Η Novo Nordisk διέκοψε, μάλιστα, τη δοκιμή τον Οκτώβριο, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επειδή ήταν σαφές, από ενδιάμεση ανάλυση, ότι η θεραπεία θα πετύχαινε.

Σημαντική βελτίωση

«Η δοκιμή πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο επιδεικνύοντας στατιστικά σημαντική και μεγαλύτερο του αναμενομένου περιορισμό της εξέλιξης της νεφρικής νόσου, των σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE) και του θανάτου κατά 24%», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη 5 Μαρτίου.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1 έχουν ιατρικά οφέλη και για καταστάσεις πέρα από τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους, πέρα δηλαδή από τους αρχικούς σκοπούς τους.

Η δοκιμή, που ονομάζεται FLOW, ξεκίνησε το 2019 και περιλάμβανε περίπου 3.500 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και μέτρια έως σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο στους οποίους χορηγήθηκε 1 μιλιγκράμ (mg) σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα εκτός από την τυπική φροντίδα.

«Τα θετικά αποτελέσματα από το FLOW καταδεικνύουν τη δυνατότητα η σεμαγλουτίδη να γίνει η πρώτη θεραπευτική επιλογή GLP-1 για άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ανάπτυξης της Novo, Martin Holst Lange.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ για επέκταση της ετικέτας για το Ozempic εντός του έτους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ