Ροή ΕιδήσεωνOzempic: Κομπίνα στα social με πλαστά στυλό σεμαγλουτίδης

Ozempic: Κομπίνα στα social με πλαστά στυλό σεμαγλουτίδης

- Advertisement -

Οι ευρωπαϊκές και οι γαλλικές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν τους φαρμακοποιούς για την κυκλοφορία στην Ευρώπη στυλό έγχυσης που φέρει ψευδή σήμανση ως το φάρμακο Ozempic.

Οι ευρωπαϊκές και οι γαλλικές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν τους φαρμακοποιούς για την κυκλοφορία στην Ευρώπη στυλό έγχυσης που φέρει ψευδή σήμανση ως το φάρμακο Ozempic.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Ozempic αποτελεί θεραπεία για τον διαβήτη και εσχάτως αυτό το fake προϊόν έχει γίνει πολύ δημοφιλής στα social media ως αποτελεσματικό μέσο απώλειας βάρους.

«Ως προληπτικό μέτρο, καλούμε όλους τους παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», γράφει σήμερα η Εθνική υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) σε ενημερωτικό της σημείωμα που προορίζεται για τους φαρμακοποιούς που προμηθεύουν πολίτες και νοσοκομεία.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχει αναφερθεί κάποια καταγγελία στη Γαλλία», αλλά είναι «σημαντικό να γίνει επαλήθευση με τον εντοπισμό του αύξοντα αριθμού» κατά την διάθεση, υπογραμμίζει η ANSM.

Πλαστά στυλό

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), «προγεμισμένες συσκευές τύπου στυλό με ψευδή σήμανση ως Ozempic (σεμαγλουτίδη, 1mg, ενέσιμο διάλυμα), φάρμακο που ενδείκνυται για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, εντοπίστηκαν σε ορισμένους πωλητές χονδρικής της ΕΕ και της Βρετανίας».

Αυτά τα πλαστά στυλό, που φέρουν επισήμανση προέλευσης από τη Γερμανία, εντοπίστηκαν σε διανομείς στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία, σύμφωνα με τον EMA, ο οποίος διευκρίνισε ότι υπάρχουν «διαφορές στην εμφάνιση ανάμεσα στο πλαστό στυλό και το αυθεντικό στυλό».

Οι παρτίδες των πλαστών Ozempic εμφανίζουν κατά την σάρωσή τους ανενεργούς αύξοντες αριθμούς, γεγονός που προκάλεσε τον συναγερμό.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί τώρα αντικείμενο έρευνας των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ για τα φάρμακα και της αστυνομίας, υπογράμμισε ο EMA.

Προς το παρόν «τίποτα δεν δείχνει ότι πλαστά στυλό παραδόθηκαν σε ασθενείς από φαρμακεία», σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Το ενέσιμο διάλυμα κατά του διαβήτη Ozempic είναι πολύ δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των ιδιοτήτων του απώλειας βάρους, αν και αυτές δεν περιλαμβάνονται στις ιατρικές του ενδείξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ