Ροή ΕιδήσεωνΟυραγός η χώρα στην πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες ATMP

Ουραγός η χώρα στην πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες ATMP

- Advertisement -

Δραματικές διαφορές στην πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products – Φαρμακευτικά Προϊόντα Προηγμένης Θεραπείας) σε όλη την Ευρώπη επισημαίνονται σε μια νέα ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα από 11 εθνικές φαρμακευτικές ενώσεις.

Δραματικές διαφορές στην πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products - Φαρμακευτικά Προϊόντα Προηγμένης Θεραπείας) σε όλη την Ευρώπη επισημαίνονται σε μια νέα ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα από 11 εθνικές φαρμακευτικές ενώσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η έκθεση είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στα μέλη της ένωσης, ωστόσο η Δανική Ένωση Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (Lif) δημοσίευσε τα κύρια δεδομένα για τον αριθμό των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών που είχαν πλήρη ή περιορισμένη πρόσβαση στις 31 Δεκεμβρίου 2023 όπως θα δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα.

Η μελέτη κάλυψε 18 φάρμακα. Πρόκειται για τα Abecma, Alofisel, Breyanzi, Carvykti, Ebvallo, Hemgenix, Holoclar, Imlygic, Kymriah, Libmeldy, Luxturna, Roctavian, Spherox, Strimvelis, Tecartus, Upstaza, Yescarta και Zolgensma.

Πρόσβαση – Χώρες

Η Γερμανία αποζημίωσε μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό ATMPs—16 από τα 18 φάρμακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε τη δεύτερη θέση: οκτώ θεραπείες είχαν πλήρη πρόσβαση και άλλες τρεις περιορισμένη πρόσβαση.

Σε όλες τις άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη, λιγότερα από τα μισά ATMP είχαν πρόσβαση. Η Ολλανδία παραχώρησε σε οκτώ ATMP πλήρη πρόσβαση, ενώ το Βέλγιο παραχώρησε σε τρία προϊόντα πλήρη πρόσβαση και σε πέντε περιορισμένη πρόσβαση.

Η Ελλάδα είχε μακράν τη χαμηλότερη κάλυψη ATMP μεταξύ των 11 χωρών, με μόνο ένα προϊόν να έχει πλήρη πρόσβαση και ένα δεύτερο να έχει περιορισμένη πρόσβαση.

Στη Δανία, μόνο δύο κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες είχαν πλήρη πρόσβαση και τρεις περιορισμένη πρόσβαση. Κατά μέσο όρο, ο χρόνος από την άδεια κυκλοφορίας έως τη σύσταση από το Danish Medicines Council ήταν 807 ημέρες.

Προηγμένες θεραπείες

Η Camilla Lund-Cramer, Chief Consultant της Lif, δήλωσε: «Ανησυχούμε που η Δανία υιοθετεί μια φιλόδοξη και εθνική προσέγγιση στη θεραπεία με προηγμένες θεραπείες. Ένα ATMP μπορεί να θεωρηθεί ως το απόλυτο προσωπικό φάρμακο. Τα ATMP αποτελούν μια αλλαγή παραδείγματος, καθώς η θεραπεία έχει θεραπευτικό στόχο και μπορεί ενδεχομένως να αντικαταστήσει την ανάγκη του ασθενούς για δια βίου συνεχή θεραπεία».

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Lund-Cramer προέβλεψε: «Μέσα σε λίγα χρόνια, η EMA αναμένει 10-20 εφαρμογές ATMP ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα, για την οποία πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Δανίας είναι έτοιμο. Έχουμε μια ισχυρή επαγγελματική βάση στη Δανία και καλά δεδομένα υγείας. Αλλά η ανάπτυξη στην περιοχή προχωρά γρήγορα, επομένως είναι σημαντικό να δράσουμε έγκαιρα και να δημιουργήσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έτσι ώστε η υιοθέτηση νέων θεραπειών να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Η Δανία δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη αγορά για την οποία ο κλάδος έχει εκφράσει ανησυχίες σε σχέση με την πρόσβαση. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ανταποκρίνονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πληρωτές στην προβλεπόμενη αύξηση του αριθμού των νέων ATMP που θα φτάσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ