Αξίζει να δειςΟι 10 νέες κορυφαίες κυκλοφορίες φαρμάκων για το 2024

Οι 10 νέες κορυφαίες κυκλοφορίες φαρμάκων για το 2024

- Advertisement -

Την λίστα των 10 κορυφαίων φαρμάκων που αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός του 2024 παρουσιάζει το Evaluate, με τους αναλυτές να αξιολογούν τα φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις -εφόσον εγκριθούν φέτος- από πλευράς πωλήσεων, έως και το 2028.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την λίστα των 10 κορυφαίων φαρμάκων που αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός του 2024 παρουσιάζει το Evaluate, με τους αναλυτές να αξιολογούν τα φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις -εφόσον εγκριθούν φέτος- από πλευράς πωλήσεων, έως και το 2028.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κάθε χρόνο, η ετήσια αναφορά του Evaluate αξιολογεί τα σημανικότερα πιθανά νέα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος. Συνήθως, στη λίστα παρουσιάζονται μεγάλες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, με καθεμία εξ’ αυτών να παρουσιάζει πιθανές καινοτομίες.

Το 2024, ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως είναι λίγο διαφορετικά. Το φάρμακο με τις υψηλότερες «προσδοκίες» προέρχεται από μια βιοτεχνολογική εταιρεία που αρκετοί από εμάς πιθανόν να αγνοούσαμε, την Karuna Therapeutics.

Το φάρμακο της δεν αφορά παραδοσιακά γνωστές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία ή ο καρκίνος. Αντίθετα, εστιάζει στη σχιζοφρένεια, μια κατάσταση με λίγες έως σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες και περιορισμένη προσοχή από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Όλα άλλαξαν όταν ο Bristol Myers Squibb εξαγόρασε την βιοτεχνολογική εταιρεία στα τέλη του 2023, έναντι 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το κύριο στόχο της συμφωνίας την απόκτηση του KarXT. Πρόκειται για ένα νέο είδος φαρμάκου που προορίζεται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας.

Η Evaluate, η οποία υπολογίζει τις πωλήσεις για κάθε φάρμακο έως το 2028, προβλέπει πωλήσεις 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το συγκεκριμένο σκεύασμα, καθιστώντας το στην πρώτη θέση με την υψηλότερη εκτίμηση μεταξύ των κορυφαίων 10 πιο αναμενόμενων εγκρίσεων φαρμάκων για το τρέχον έτος.

Εάν παρακολουθείτε τις ετήσιες εκθέσεις Evaluate τα τελευταία δύο χρόνια, θα συναντήσετε ένα γνωστό φάρμακο στη θέση νούμερο δύο. Πρόκειται για την ελπιδοφόρα δονανεμάμπης κατά του Αλτσχάιμερ της φαρμακευτικής επιχείρησης Eli Lilly. Το συγκεκριμένο φάρμακο είχε μια μακρά και δαιδαλώδη πορεία προς πιθανή έγκριση. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις του Evaluate, η Lilly ελπίζει ότι το 2024 θα είναι η χρονιά του.

Το τρίτο πιο αναμενόμενο λανσάρισμα φαρμάκων προέρχεται από μια άλλη μικρή βιοτεχνολογική εταιρεία, την Madrigal Pharmaceuticals. Πρόκειται για το φάρμακο resmetirom, για το λιπώδες ήπαρ. Η θεραπεία αυτής της πάθησης, που συνήθως προκαλείται από παχυσαρκία και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο και ανεπάρκεια, έχει προβλεφθεί από καιρό ότι πρόκειται να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων για τη βιομηχανία βιοφαρμακευτικών προϊόντων. Ωστόσο, πολλές αποτυχίες δοκιμών και αδύναμα αποτελέσματα τα τελευταία πέντε έτη έχουν καταλήξει ότι η ασθένεια είναι ένας πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Η Madrigal ελπίζει ότι το φάρμακο του αγωνιστή THR-β θα έχει επιτυχία εκεί όπου τόσα άλλα σκευάσματα έχουν αποτύχει.

Όπως και πέρυσι, η φετινή ανάλυση περιλαμβάνει συντηρητικές προβλέψεις σχετικά με τις εκτιμήσεις πωλήσεων.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στις συνολικές συνολικές πιθανές πωλήσεις έως το 2028 και για τα 10 κορυφαία φάρμακα, οι οποίες, για το 2024, ανέρχονται σε μόλις 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από το ήδη χαμηλό σύνολο του 2023, των 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η λίστα των 10 κορυφαίων βασίζεται στην αξιολόγηση 2024 του Evaluate, όπου οι αναλυτές αξιολογούν αυτά που θεωρούν ως φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που θα εγκριθούν φέτος, όσον αφορά τις πωλήσεις έως το 2028:

1. KarXT

Φάρμακο: KarXT
Εταιρεία: Karuna Therapeutics
Χρησιμοποιείται για: Σχιζοφρένεια
Πωλήσεις 2028: 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια

2. Donanemab

Φάρμακο: Donanemab
Εταιρεία: Eli Lilly
Χρησιμοποιείται για: Νόσος Alzheimer
Πωλήσεις 2028: 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια

3. Resmetirom

Φάρμακο: Resmetirom
Εταιρεία: Madrigal Pharmaceuticals
Χρησιμοποιείται για: Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα
Πωλήσεις 2028: 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια

4. Sotatercept

Φάρμακο: Sotatercept
Εταιρεία: Merck & Co.
Χρησιμοποιείται για: Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση
Πωλήσεις 2028: 2 δισεκατομμύρια δολάρια

5. Datopotamab deruxtecan

Φάρμακο: Datopotamab deruxtecan
Εταιρείες: Daiichi Sankyo/AstraZeneca
Χρησιμοποιείται για: Καρκίνο πνεύμονα και μαστού
Πωλήσεις 2028: 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

6. Acoramidis

Φάρμακο: Acoramidis
Εταιρεία: BridgeBio Pharma
Χρησιμοποιείται για: ATTR καρδιομυοπάθεια
Πωλήσεις 2028: 1 δισεκατομμύριο δολάρια

7. mRNA-1345

Φάρμακο: mRNA-1345
Εταιρεία: Moderna
Χρησιμοποιείται για: RSV εμβόλιο
Πωλήσεις 2028: 913 εκατομμύρια δολάρια

8. Anktiva

Φάρμακο: Anktiva
Εταιρεία: ImmunityBio
Χρησιμοποιείται για: Μη διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Πωλήσεις 2028: 878 εκατομμύρια δολάρια

9. Ensifentrine

Φάρμακο: Ensifentrine
Εταιρεία: Verona Pharma
Χρησιμοποιείται για: Συντήρηση χρόνιας ΧΑΠ
Πωλήσεις 2028: 784 εκατομμύρια δολάρια

10. Imetelstat

Φάρμακο: Imetelstat
Εταιρεία: Geron
Χρησιμοποιείται για: Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα χαμηλότερου κινδύνου
Πωλήσεις 2028: 737 εκατομμύρια δολάρια

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ