Αξίζει να δειςΝέα ένδειξη στο Stelara της J&J για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας

Νέα ένδειξη στο Stelara της J&J για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αποτελεσματικό για τη θεραπεία της χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου αποδεικνύεται το blockbuster σκεύασμα Stelara, της Johnson & Johnson, όπως αποδεικνύεται σε μελέτη τελικού σταδίου.

Stelara – Johnson

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δύο δόσεις Stelara, που έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης, ψωριασικής αρθρίτιδας και νόσο Crohn, εξετάστηκαν σε 961 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ελκώδη κολίτιδα, που είχαν αποτύχει σε προηγούμενη θεραπεία.

Και στις δύο δόσεις των 6 mg/kg και 130 mg της ενδοφλέβιας θεραπείας με το Stelara, επετεύχθη κλινική ύφεση στους περισσότερους ασθενείς, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο μετά από οκτώ εβδομάδες, όπως ανέφερε η Johnson & Johnson.

Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το Stelara, όπως και εκείνοι που συμμετείχαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ανέφεραν παρόμοια αναλογία ανεπιθύμητων ενεργειών. Στη διάρκεια της δοκιμής, ένας ασθενής που συμμετείχε στο δοσολογικό σχήμα των 6 mg/kg κατέληξε μετά από υπερβολική αιμορραγία.

Ο ασθενής δεν είχε προηγούμενο ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή κίρρωσης, όπως ανέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία.

Δίχως ύφεση συμπτωμάτων

«Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου δεν εμφανίζουν ύφεση των συμπτωμάτων με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Bruce Sands.

Το Stelara, το οποίο κατέγραψε πωλήσεις 1,34 δισ. δολ. στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου 2018 για την Johnson & Johnson, δοκιμάζεται επίσης για τη θεραπεία στην αυτοάνοση ασθένεια του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ).

Η ελκώδης κολίτιδα, η οποία επηρεάζει περίπου 38.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί κοιλιακό άλγος, εντερικά έλκη, αιμορραγική διάρροια και απώλεια βάρους.

Η διαφορά μεταξύ Νόσου Crohn και Ελκώδους Κολίτιδας

Οι δύο αρχικές μορφές των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), Νόσος του Crohn (ΝΚ) και Ελκώδης Κολίτιδα (ΕΚ), έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, αλλά αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά ιατρικά και χειρουργικά.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας εκπαιδευμένος γαστρεντερολόγος (έχοντας τα αποτελέσματα διαφόρων εξετάσεων) μπορεί να καθορίσει εάν μια περίπτωση ΙΦΝΕ είναι είτε Νόσος του Crohn είτε Ελκώδης Κολίτιδα.

Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διάγνωση της μιας μορφής των ΙΦΝΕ από την άλλη είναι πολύ δύσκολη.

Κατά περιόδους, μια τελική διάγνωση είναι δυνατή μόνο μετά από ένα γεγονός κατά τη διάρκεια της ασθένειας ή η θεραπεία της καθιστά την ασθένεια των ΙΦΝΕ προφανή.

Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ μπορεί να είναι πολύ μπερδεμένοι ως προς τις διαφορές μεταξύ αυτών των ασθενειών.

Όπως με οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα, η εκπαίδευση του ασθενή είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμμετέχει ενεργά (παρά παθητικά) και συνειδητά στο σχέδιο θεραπείας μαζί το γιατρό του.

Στην Νόσο του Crohn, η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της πεπτικής οδού από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Στην Ελκώδη κολίτιδα, το παχύ έντερο είναι η μόνη περιοχή που επηρεάζεται.

Τα συμπτώματα

Πολλά συμπτώματα της Νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν μερικές λεπτές διαφορές.

Οι ασθενείς με Ελκώδη κολίτιδα τείνουν να έχουν τον πόνο στο χαμηλότερο αριστερό μέρος της κοιλίας, ενώ οι ασθενείς με Νόσο του Crohn συνήθως (αλλά όχι πάντα) πονούν κάτω δεξιά στη κοιλιά.

Με Ελκώδη κολίτιδα, η αιμορραγίες από το ορθό έντερο κατά τη διάρκεια των κενώσεων είναι πολύ κοινές, και η αιμορραγία είναι λιγότερο συχνή στους ασθενείς με Νόσο του Crohn.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ