Αξίζει να δειςΛεμφοκυτταρική λευχαιμία: 4 έτη εκτός θεραπείας με Venclyxto - Venclexta

Λεμφοκυτταρική λευχαιμία: 4 έτη εκτός θεραπείας με Venclyxto – Venclexta

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Μεγαλύτερη επιβίωση, δίχως εξέλιξη της νόσου, είχαν οι ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, που έλαβαν συνδυαστικά Venclyxto με Venclexta, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πενταετούς ανάλυσης της δοκιμής CLL14 Φάσης 3 (διάμεση παρακολούθηση 65,4 μηνών).

Μεγαλύτερη επιβίωση, δίχως εξέλιξη της νόσου, είχαν οι ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, που έλαβαν συνδυαστικά Venclyxto με Venclexta, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πενταετούς ανάλυσης της δοκιμής CLL14 Φάσης 3 (διάμεση παρακολούθηση 65,4 μηνών).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πενταετούς παρακολούθησης της δοκιμής Φάσης 3 CLL14, πάνω από το 60 τοις εκατό των ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (CLL) -δίχως προηγούμενη θεραπεία- που είχαν λάβει συνδυασμένη θεραπεία σταθερής διάρκειας ενός έτους με Venclyxto / Venclexta (venetoclax), συν ομπινουτουζουμάμπη (Gazyvaro), συνέχισαν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιβίωση, δίχως εξέλιξη της νόσου (PFS) και υψηλότερα ποσοστά μη ανιχνεύσιμης ελάχιστης υπολειπόμενης νόσου (MRD) μετά από τέσσερα χρόνια εκτός θεραπείας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (EHA) 2022, όπως τονίζει η φαρμακευτική επιχείρηση AbbVie.

«Μακροπρόθεσμα δεδομένα από τη δοκιμή CLL14 δείχνουν ότι το συνδυαστικό σχήμα σταθερής διάρκειας ενός έτους με venetoclax και ομπινουτουζουμάμπης προσέφερε στους ασθενείς τη δυνατότητα τεσσάρων ετών ανταπόκρισης χωρίς θεραπεία της λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (CLL) και δίχως εξέλιξη της νόσου», όπως δήλωσε ο κ. Mohamed Zaki, MD, Ph.D., αντιπρόεδρος και παγκόσμιος επικεφαλής κλινικής ογκολογικής ανάπτυξης, της AbbVie.

Αλλάζοντας το θεραπευτικό τοπίο

«Από την έγκρισή, η επιλογή αυτού του συνδυασμού, δίχως χημειοθεραπεία βοήθησε να αλλάξει το θεραπευτικό τοπίο για τη λεμφοκυτταρική λευχαιμία».

Σύμφωνα με τα δεδομένα περισσοτέρων από πέντε ετών διάμεσης παρακολούθησης (65,4 μήνες), το PFS παρέμεινε σημαντικά ανώτερο μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το συνδυασμό Venclyxto/Venclexta και ομπινουτουζουμάμπη (obinutuzumab) σε σύγκριση με το σχήμα χημειοθεραπείας chlorambucil και obinutuzumab (n=432, διάμεσος NR έναντι 36,4 μήνες, αναλογία κινδύνου [HR] 0,35 [95% CI 0,26-0,46], p<0,0001).

Οι θεραπείες χορηγήθηκαν για σταθερή διάρκεια 12 μηνών, για το Venclyxto/Venclexta, σε συνδυασμό με έξι κύκλους ομπινουτουζουμάμπης. Σε πέντε χρόνια μετά την τυχαιοποίηση, το εκτιμώμενο ποσοστό PFS μετά από θεραπεία σταθερής διάρκειας ενός έτους ήταν 62,6 τοις εκατό, για τον συνδυασμό που βασίζεται σε Venclyxto/Venclexta, σε σύγκριση με 27,0 τοις εκατό για τον συνδυασμό χλωραμβουκίλης.

Η βελτίωση του PFS διατηρήθηκε σε όλες τις ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μετάλλαξη/διαγραφή TP53 και μη μεταλλαγμένη κατάσταση IGHV.

Τα δεδομενα…

Μεταξύ των δευτερογενών καταληκτικών σημείων, οι ασθενείς αξιολογήθηκαν για MRD στο περιφερικό αίμα και/ή στο μυελό των οστών, χρησιμοποιώντας αλληλουχία επόμενης γενιάς. Η μη ανιχνεύσιμη MRD (uMRD) ορίστηκε ως λιγότερα από ένα κύτταρα CLL που ταυτοποιούνται ανά 10.000 λεμφοκύτταρα που ελήφθησαν δείγμα. Τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, το 18,1 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό που βασίζεται σε Venclyxto/Venclexta, εξακολουθούσαν να έχουν uMRD σε σύγκριση με το 1,9 τοις εκατό των ασθενών, στο σκέλος της μελέτης συνδυασμού χλωραμβουκίλης.

Το εκτιμώμενο ποσοστό συνολικής επιβίωσης (OS) ήταν 81,9 τοις εκατό στον συνδυασμό που βασίζεται σε Venclyxto/Venclexta και 77,0 τοις εκατό στην ομάδα συνδυασμού χλωραμβουκίλης (HR 0,72 [0,48-1,09], p=0,12), σε πέντε χρόνια μετά την τυχαιοποίηση.

«Τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι περίπου τρεις στους πέντε ασθενείς που έλαβαν τη συνδυασμένη θεραπεία καθορισμένης διάρκειας με venetoclax παρέμειναν χωρίς εξέλιξη της νόσου», όπως δήλωσε ο κ. Othman Al-Sawaf, MD, ερευνητής στη μελέτη CLL14, Αιματολόγος – Ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κολωνίας στη Γερμανία και μελετητής ιατρός στη Γερμανική Ομάδα Μελέτης CLL.

Το Venclyxto/Venclexta αναπτύσσεται από την AbbVie και την Roche. Διατίθεται από κοινού από την AbbVie και την Genentech (μέλος του Ομίλου Roche), στις ΗΠΑ και από την AbbVie εκτός των ΗΠΑ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ