Ροή Ειδήσεων«Κούρσα» των εταιρειών για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

«Κούρσα» των εταιρειών για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

- Advertisement -

Σε «αγώνα δρόμου» εξελίσσεται για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις το μέτωπο των νέων σκευασμάτων αδυνατίσματος μετά την τεράστια επιτυχία που σημειώνει το Wegovy της Novo Nordisk. Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες επιλογές σε χαμηλότερες πιθανότατα τιμές, σε μια αγορά που σύμφωνα με τους αναλυτές υπολογίζεται σε αξία στα 100 δισ. δολάρια.

  • Γράφει ο Ηλίας Τρίγκας

Σε «αγώνα δρόμου» εξελίσσεται για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις το μέτωπο των νέων σκευασμάτων αδυνατίσματος μετά την τεράστια επιτυχία που σημειώνει το Wegovy της Novo Nordisk. Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες επιλογές σε χαμηλότερες πιθανότατα τιμές, σε μια αγορά που σύμφωνα με τους αναλυτές υπολογίζεται σε αξία στα 100 δισ. δολάρια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με τις θεραπείες και τα εμβόλια κατά της COVID να έχουν μειωμένο ενδιαφέρον, η προσοχή και ο ενθουσιασμός των επενδυτών έχει μετατοπιστεί στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

Μέχρι στιγμής, η «τρέλα» για τα φάρμακα απώλειας βάρους φαίνεται να αποτελεί κυρίως φαινόμενο στις ΗΠΑ και είναι λογικό μιας και αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.

Η φρενίτιδα των καταναλωτών αποτυπώνεται και στις πωλήσεις, όπου το φάρμακο Mounjaro της Lilly για τον διαβήτη, που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα για χρήση κατά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, έφτασαν στο 1,41 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, αυξημένες κατά περισσότερο από 650% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πολύ πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy της Novo Nordisk έφτασε στα 9,6 δισ. κορώνες (1,37 δισ. δολάρια), αυξημένο κατά 734% σε σχέση με ένα χρόνο πριν – ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα έσοδα και στις δύο εταιρείες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% το τρίμηνο.

Έκρηξη καινοτομίας

«Έχει υπάρξει στα αλήθεια έκρηξη της καινοτομίας» όπως σημειώνει ο Δρ. Ρόμπερτ Γκαμπέι, chief science officer στην American Diabetes Association (ADA), που λαμβάνει χρηματοδότηση από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις Novo Nordisk και Eli Lilly και πρόσφατα ολοκλήρωσε την ετήσια συνάντησή της στο Σαν Ντιέγκο. «Αν υπάρχουν πολλές (θεραπείες) στην αγορά, αυτό θα οδηγήσει σε ένα επίπεδο ανταγωνισμού και καλύτερη πρόσβαση των ασθενών».

Πάνω από το 40% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με το CDC, και η ζήτηση είναι ισχυρή για θεραπείες με σκοπό τη μείωση του βάρους.

Τόσο το Wegovy, όσο και το Mounjaro (της Lilly), είναι εβδομαδιαίες ενέσεις, με τιμές στις ΗΠΑ με τιμή άνω των 1.000 δολαρίων το μήνα, που είχαν αρχικά αναπτυχθεί για τον διαβήτη τύπου 2.

Υπάγονται σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως ινκρετίνες και σχεδιάζονται για να μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1, που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στην επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο το στομάχι αδειάζει από τροφή και στη μείωση της όρεξης.

Διαφορές…

Το Wegovy είχε εγκριθεί για την παχυσαρκία το 2021, αφού έρευνες έδειξαν πως οδηγούσε σε απώλεια βάρους 15% μέσα σε 68 εβδομάδες, ενώ το Mounjaro, που παρουσιάζει απώλεια βάρους πάνω από 22% σε 72 εβδομάδες, αναμένεται να λάβει σχετική άδεια αργότερα μέσα στο έτος.

Την ίδια στιγμή, ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer πρόσφατα σημείωσε πως σταμάτησε την προσπάθεια με το πειραματικό χάπι lotiglipron, καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα στο πάγκρεας. Η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη ενός άλλου υποψηφίου φαρμάκου.

Η Structure Therapeutics αναπτύσσει φάρμακα για την παχυσαρκία που χορηγούνται από το στόμα, για τα οποία λέει πως η παραγωγή τους είναι ευκολότερη από αυτή των ενέσιμων που χρησιμοποιούνται τώρα.

Από πλευράς τους, η Zealand Pharma και η Boehringer Ingelheim σημειώνουν πως η πειραματική τους θεραπεία για την παχυσαρκία φάνηκε να μειώνει το βάρος κατά περίπου 19% σε δοκιμές, ενώ η Versanis Bio, μέρος της οποίας ανήκει στη Novartis, εργάζεται για ένα φάρμακο, το bimagrumab, που είναι σχεδιασμένο να εμποδίζει πρωτεΐνες να «δένονται» σε αποδέκτες που θεωρείται ότι παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των μυών και προωθούν τη συσσώρευση λίπους.

Τα φάρμακα αλλάζουν τη διεθνή οικονομία

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αλλαγές στη διεθνή οικονομία προμηνύονται τεκτονικές από την εκρηκτική αύξηση της δημοτικότητας του Wegony, Mounjaro και άλλων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της όρεξης και κατά συνέπεια την απώλεια βάρους. Αν και δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αντίκτυπος μακροπρόθεσμα, τα φάρμακα αυτά έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο κατανάλωσης των ασθενών, ενώ μεγάλες εταιρείες εντός και εκτός του κλάδου τροφίμων παρακολουθούν στενά τις σχετικές τάσεις στις καταναλωτικές συνήθειες.

Δημοσκόπηση της Morgan Stanley ανάμεσα σε 300 άτομα που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα έδειξε ότι το 77% πηγαίνει πλέον λιγότερο σε αλυσίδες fast food, ενώ το 61% και το 59% μείωσε τις εξόδους σε εστιατόρια και καφετέριες αντίστοιχα.

Τα φάρμακα αυτά μπορεί με έμμεσο τρόπο να ευνοήσουν και άλλους κλάδους. Ενδεικτικά, αναλυτής της Jefferies διαπίστωσε ότι η αεροπορική εταιρεία United θα εξοικονομούσε πάνω από 105 εκατ. λίτρα καυσίμων κάθε χρόνο, αξίας περίπου 80 εκατ. δολαρίων, εάν ο μέσος επιβάτης ήταν περίπου 4,5 κιλά ελαφρύτερος.

Ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν μειωμένη όρεξη για αλκοόλ, καπνό, ακόμη και οπιοειδή. Σύμφωνα με τον Barro, αυτές οι δευτερεύουσες συνέπειες, εφόσον επιβεβαιωθούν επιστημονικά, μπορεί να ενισχύσουν την οικονομία και την αγορά εργασίας μέσω της αύξησης στην παραγωγικότητα και της στροφής των πρώην καπνιστών σε άλλου είδους προϊόντα και υπηρεσίες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ