Αξίζει να δειςΚορωνοϊός: Το Kevzara στη μάχη κατά του ιού από Sanofi - Regeneron

Κορωνοϊός: Το Kevzara στη μάχη κατά του ιού από Sanofi – Regeneron

- Advertisement -

Κλινικές έρευνες για την αξιολόγηση του φαρμάκου Kevzara στη θεραπεία των νοσηλευομένων ασθενών, που έχουν προσβληθεί από οξεία μορφή του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα η γαλλική Sanofi κι η αμερικανική Regeneron.

Κλινικές έρευνες για την αξιολόγηση του φαρμάκου Kezvara στη θεραπεία των νοσηλευομένων ασθενών, που έχουν προσβληθεί από οξεία μορφή του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα η γαλλική Sanofi κι η αμερικανική Regeneron.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κλινική έρευνα της φάσης 2/3 (δοκιμή σε ασθενείς, σύγκριση με τη δράση ψευδοφαρμάκου) ξεκίνησε στις ΗΠΑ κι η εξεύρεση εθελοντών ασθενών πρόκειται να αρχίσει άμεσα, τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο εταιρειών. Η Regeneron έχει αναλάβει τις κλινικές δοκιμές στο φάρμακο Kevzara στις ΗΠΑ. Ενώ η Sanofi τις μέλλουσες δοκιμές στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στην Ιταλία.

Το φάρμακο Kevzara (sarilumab) είναι ένα ανοσοκατασταλτικό, που ανέπτυξαν από κοινού οι δύο εταιρείες, και αρχικά κυκλοφόρησε το 2017 για την θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας.

Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που επιδρά σε αποδέκτες της ιντερλευκίνης -6(IL-6), μίας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία και σύμφωνα με τα δύο εργαστήρια, θα μπορούσε αυτή να βοηθήσει στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση των πνευμόνων ασθενών που νοσούν σοβαρά από covid-19.

H δοκιμή θα πραγματωθεί σε πολλά κέντρα των ΗΠΑ. Σκοπό έχει να αξιολογηθεί, σε σχέση με το ψευδοφάρμακο, η ασφάλεια της χρήσης του Kevzara. Όπως και η αποτελεσματικότητα του στη φροντίδα των συμπτωμάτων. Για το δοκιμαστικό στάδιο αυτό θα πρέπει να βρεθούν 400 ασθενείς.

Αξιολόγηση φαρμάκου

Εν πρώτοις, η δοκιμή του Kevzara θα αξιολογήσει την επίπτωσή του στον πυρετό των ασθενών. Όπως και της αναγκαιότητας πρόσθετης οξυγόνωσής τους. Κατά δεύτερον, θα αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη βελτίωση που παρέχει. Ιδίως εν σχέσει προς τη θνητότητα και τη μείωση της ανάγκης για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και οξυγόνωση του ασθενούς.

“Πιστεύουμε πως υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως το Kevzara μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική περίπτωση θεραπείας. Για ορισμένους ασθενείς θα είναι δυνητικά σημαντική”, εξηγεί ο κ. Τζον Ριντ, υπεύθυνος της παγκόσμιας έρευνας κι ανάπτυξης της Sanofι, στη σχετική ανακοίνωσή του.

Τα στοιχεία από μία έρευνα σε 21 ασθενείς στην Κίνα έχουν δείξει πως όσοι έλαβαν ένα άλλο αντίσωμα (tocilizumab) που στοχεύει κατά των αποδεκτών της ιντερλευκίνης -6 είδαν να μειώνεται ο πυρετός και η ανάγκη για πρόσθετη οξυγόνωση, υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Παράλληλα, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Η ενέργεια της Sanofi γίνεται σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ