ΦαρμακοΚορωνοϊός: Ελπίδες για θεραπεία από γιαπωνέζικο αντιγριπικό φάρμακο

Κορωνοϊός: Ελπίδες για θεραπεία από γιαπωνέζικο αντιγριπικό φάρμακο

- Advertisement -

Αποτελεσματικό για θεραπεία σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός φαίνεται πως είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για νέα στελέχη της γρίπης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ιατρικές Αρχές στην Κίνα.

Αποτελεσματικό για θεραπεία σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός φαίνεται πως είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για νέα στελέχη της γρίπης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ιατρικές Αρχές στην Κίνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά τα ενθαρρυντικά νέα από τη Γαλλία για ένα φάρμακο που φέρεται να «σβήνει» μετά από έξι μέρες τον κορωνοϊό. Ελπίδες δημιουργούν και οι δηλώσεις του κ. Ζανγκ Σινμίν, αξιωματούχου στο κινεζικό υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, ότι το φάρμακο favipiravir, που ανέπτυξε θυγατρική της Fujifilm, είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 340 ασθενείς του κορωνοϊού στην Ουχάν και τη Σενζέν.

«Έχει υψηλό βαθμό ασφάλειας και είναι σαφώς αποτελεσματικό στη θεραπεία», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό κρατικό δίκτυο NHK ασθενείς που έλαβαν το εν λόγω φάρμακο στην Σενζέν διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Κατά μέσο όρο μετά από τέσσερις μέρες μετά την αρχική θετική διάγνωσή τους. Σε αντίθεση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο και οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές μετά από 11 μέρες κατά μέσο όρο. Παράλληλα, ακτινογραφίες επιβεβαίωσαν τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων σε περίπου 91% των ασθενών που έλαβαν το favipiravir. Σε σύγκριση δηλαδή με το 62% εκείνων που δεν πήραν το φάρμακο.

Κορωνοϊός: Ανέβηκαν οι μετοχές της εταιρείας 

Οι μετοχές της εταιρείας Fujifilm Toyama Chemical, που ανέπτυξε το φάρμακο – γνωστό και ως Avigan –σημείωσαν άνοδο της τάξης του 14,7%. Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου.

Όπως αναφέρει ο Guardian το ίδιο φάρμακο χρησιμοποιούν γιατροί και στην Ιαπωνία σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Αλλά πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας είπε σε τοπική εφημερίδα ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα. Όπως επίσης και ο συνδυασμός των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον HIV, lopinavir και ritonavir.

Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε στείλει παρτίδες του φαρμάκου στη Γουϊνά για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα. Αλλά η γενικευμένη χρήση του favipiravir σε ασθενείς του κορωνοϊού απαιτεί κυβερνητική έγκριση, αφού πρόκειται για αντιγριπικό φάρμακο. Αξιωματούχος τόνισε ότι η έγκριση του φαρμάκου μπορεί να γίνει τον Μάιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι κλινικές έρευνες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ