Ροή ΕιδήσεωνΕΕ: Πρόστιμα σε φαρμακευτικές για παράνομο συντονισμό τιμών

ΕΕ: Πρόστιμα σε φαρμακευτικές για παράνομο συντονισμό τιμών

- Advertisement -

Πρόστιμα συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες Alkaloids of Australia, Alkaloids Corporation, Boehringer, Linnea και Transo-Pharm επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή τους σε σύμπραξη που αφορά ένα σημαντικό φαρμακευτικό συστατικό.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ στι φαρμακευτικές εταιρείες Alkaloids of Australia, Alkaloids Corporation, Boehringer, Linnea και Transo-Pharm επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή τους σε σύμπραξη που αφορά ένα σημαντικό φαρμακευτικό συστατικό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην C2 PHARMA δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε την σύμπραξη στην Επιτροπή στο πλαίσιο προγράμματος επιεικούς μεταχείρισης. Και οι έξι εταιρείες παραδέχτηκαν την εμπλοκή τους στη σύμπραξη και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση.

Η σύμπραξη αφορά το προϊόν N-Butylbromide Scopolamine/ Hyoscine (SNBB). Το SNBB είναι σημαντική πρόδρομη ύλη για την παραγωγή του αντισπασμωδικού φαρμάκου Buscopan για τον κοιλιακό πόνο και των γενόσημων εκδόσεων του.

Η έρευνα της Επιτροπής αποκάλυψε ότι οι έξι εταιρείες συντόνισαν και συμφώνησαν να καθορίσουν ελάχιστη τιμή πώλησης του SNBB στους πελάτες (δηλαδή τους διανομείς και παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων και να κατανείμουν ποσοστώσεις. Επιπροσθέτως, οι εταιρείες αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες. Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη μιας ενιαίας και συνεχούς παράβασης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ»), η οποία διήρκεσε από τις 1 Νοεμβρίου 2005 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2019. Οι εμπλεκόμενοι ήταν είτε παραγωγοί είτε διανομείς της SNBB.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Επιτροπή επιβάλλει κυρώσεις σε μια σύμπραξη στον φαρμακευτικό χώρο, η οποία σχετίζεται με δραστική φαρμακευτική ουσία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Επιτροπή, άσκησε δίωξη σε μία έβδομη εταιρεία, την Alchem, η οποία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη διευθέτηση. Alchem δεν καλύπτεται από αυτήν την απόφαση διευθέτησης και ως εκ τούτου η έρευνα θα συνεχιστεί υπό το πλαίσιο της τυπικής (όχι στο πλαίσιο διευθέτησης) διαδικασίας σύμπραξης για αυτή την εταιρεία.

Ο Επίτροπος Ντιντιέ Ρεντέρς αρμόδιος για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα επιβάλλουμε πρόστιμο σε εταιρείες για τον παράνομο συντονισμό τιμών και την κατανομή ποσοστώσεων για μία δραστική φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ενός ευρέως συνταγογραφημένου φαρμάκου. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για σύμπραξη σε έναν τόσο σημαντικό τομέα, όπου ο ανταγωνισμός είναι απαραίτητος για την παροχή πρόσβασης σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα».

Company Reduction under the Leniency Notice Reduction under the Settlement Notice Fine
C2 PHARMA 100% 10% 0€
Transo-Pharm 50% 10% 98 000€
Linnea 30% 10% 1 791 000€
Alkaloids of Australia 10% 559 000€
Alkaloids Corporation 10% 537 000€
Boehringer 10% 10 401 000€

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ